El químic i investigador del CSIC, Xavier Querol, fa anys que denuncia la situació i explica que els principals factors que provoquen la contaminació ambiental a la zona són la crema de biomassa provinent de les calderes de llenya, molt esteses a les llars; així com la crema agrícola i de rostolls.
D'altra banda, Osona és una de les zones amb més concentració d'amoníac d'Europa i del món, que prové de "les granges porcines i de la utilització de purins en l'agricultura". En aquest sentit, la barreja d'aquest amoníac amb altres gasos, com òxid de nitrogen i diòxid de sofre i la boira conformen la tempesta perfecta per la creació i dispersió de les partícules contaminants.
Un dia més… pic.twitter.com/RicP2vCJdI
— Joan Rusiñol Ruiz (@joanrusinol) December 30, 2023
Ja fora del control humà, l'orografia i la meteorologia juguen un paper central en tot plegat. La Plana de Vic és un territori enclotat i, quan hi ha estabilitat atmosfèrica, com l'actual anticicló, la contaminació no es pot dispersar. Aquí, Manlleu pateix les conseqüències més importants perquè està situat a la zona més baixa de la comarca, entre 450 i 480 metres d'altitud i, amb el fenomen de la inversió tèrmica, la humitat s'hi condensa més fàcilment.