Torelló feminitza el Pullassu

Prop de 4.000 persones desfilaran en una celebració que fa reina Carnestoltes la veïna Marta de Ges

Una imatge d'arxiu de la festa del Pullassu a Torelló.
Una imatge d'arxiu de la festa del Pullassu a Torelló. | José M. Gutiérrez
29 de gener del 2023
Actualitzat el 02 de febrer a les 18:13h
Torelló recupera la plena normalitat del Carnaval de Terra Endins aquest 2023. I ho fa amb novetats importants. La més destacable és la incorporació del Xirri, a la celebració del Pullassuque es fa els dies previs al Carnaval i que ha esdevingut un dels actes més destacats del Carnestoltes. D'aquesta manera, els torellonencs feminitzen la festa amb la figura del Xirri, que apareixerà el 16 de febrer durant el ritual.

Des de l'organització expliquen que estan molt satisfets de poder recuperar el Carnaval amb total normalitat, després que la pandèmia hagi obligat a alterar-lo. De fet, l'any passat es va poder fer sense cap restricció d'aforament i mobilitat, però un mes més tard de l'habitual, ja que es va decidir ajornar.

Per això, el tècnic de Carnaval, Blai Marginedas, explica que esperen unes festes "com les d'abans" i calcula que hi haurà prop de 4.000 persones que participaran en el Carnaval i unes 22.000 més s'afegiran per veure'l i gaudir-lo.

Tot i que fins el proper dimarts 31 s'hi poden afegir les carrosses que vulguin, Marginedas ha revelat que ara mateix hi ha 25 colles apuntades, algunes que venen de comarques veïnes com la Garrotxa. Des de l'organització expliquen que el topall en són 30.

"Esperem que amb el retorn total a la normalitat s'acosti molta gent a veure el Carnaval. A més l'any passat amb pluja va ser complicat", reconeix Marginedas.

En relació amb la incorporació del Xirri, Marginedas assenyala que el Pullassu explica què és el Carnaval de Torelló i la llegenda que hi ha al darrere.

En aquest sentit, el Xirri representa la vulva dela Fortiana Reina Mare, que en el moment de tenir el primer Rei Carnestoltes, li va explotar i l'òrgan es va perdre a l'univers, fins que l'han pogut recuperar aquest any per fer el Carnaval.

A banda, també s'ha alterat l'ordre de la cercavila del Pullassu, que començarà a la plaça de la Vila després del pregó, mentre que abans es feia un cop s'arribava a la plaça Vella. També hi ha alguna alteració d'horari de la festa de Senyoretes i homenots. El recorregut del Carnaval, el dissabte 18, no es canvia.

Reina per sorpresa
En un acte al teatre Cirvianum de Torelló s'han donat a conèixer totes aquestes novetats en la presentació del Carnaval. L'esdeveniment ha omplert l'aforament, que des de fa dies, ja havia esgotat les entrades disponibles.

Durant la presentació s'ha donat a conèixer la persona designada com a Reina Carnestoltes. Aquest any, l'honor li ha tocat a la Marta de Ges, veïna de Torelló, filla de modistes i membre de l'associació del Carnaval.

Una distinció que se li ha atorgat en plena celebració i sense que ella en tingués coneixement. Això ha provocat la seva sorpresa davant d'un llarg aplaudiment dels assistents a l'acte al teatre Cirvianum. 

Control amb l'alcohol
Margineadas també ha explicat que des de l'organització seguiran amb la sensibilització en relació amb el consum d'alcohol. El tècnic de Carnaval assenyala que des de diverses àrees s'hi està treballant i han notat que el resultat és "bo" en relació a fa 10 anys. "Els darrers anys veiem que els coma etílics han desaparegut", ha remarcat.