El Trufforum Vic 2025 se celebrarà amb una temporada de tòfona optimista

El certamen tindrà lloc el 8 i 9 de febrer i es preveu doblar la producció del fong gràcies a les pluges

Presentació del Trufforum 2025 aquest dimarts a Vic
Presentació del Trufforum 2025 aquest dimarts a Vic
Redacció
21 de gener de 2025, 15:23

Els productors de tòfona es mostren optimistes amb el decurs de la temporada d'enguany. Després de tres anys arrossegant sequera, les pluges dels darrers mesos els fan preveure que aquesta serà una temporada en què es podria arribar a doblar la producció de 3 tones l'any passat. Així ho ha explicat el director del Trufforum Vic i expert, Daniel Oliach, durant la presentació de la setena edició, que es farà el 8 i el 9 de febrer al Recinte Firal del Sucre de la capital d'Osona. Com a novetat, aquest any hi haurà un concurs per escollir el millor producte trufat de Catalunya. El certamen inclou programació per a professionals i activitats per als visitants per donar a conèixer la tòfona.

Com cada any el Trufforum Vic comptarà amb el tradicional Mercat de tòfona fresca i productes trufats i també amb nombroses activitats al voltant de la tòfona. Al Recinte Firal es podrà comprar tòfona negra, classificada i garantida, i també productes trufats artesans. A l'espai La Cuina de la tòfona es podran descobrir les particularitats de la tòfona amb activitats que inclouran tast i que aniran a càrrec de reconeguts professionals, com Nandu Jubany, Marc Gasons o Ferran Pont. També hi tindran presència els col·lectius Osona Cuina i Taula Dolça, amb una ponència sobre cuina salada, dolça i trufada d'Osona.

A l'Aula de la Tòfona, entre altres propostes, s'oferirà un tast de formatges artesans, tòfona i Vins del Llegat a càrrec del formatger Bruno Cabral, el cuiner Uri Sala del restaurant Bart. Una de les activitats que s'ha convertit en tradició és 'Tòfona amb bombolles'. Aquest any, l'escriptora Empar Moliner i el xef Quim Casellas, del Casamar de Llafranc, seran els encarregats de guiar el maridatge gastronòmic entre escumosos i cuina amb tòfona.

Durant el cap de setmana del Trufforum, Vic també acollirà un espai amb tallers per a infants, l'Espai Tòfona i Ciència, una mostra de llibres o l'esperat Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires. La jornada de diumenge s'encetarà amb un esmorzar popular amb tòfona amb Osona Cuina i Fet a Osona.

Dissabte, amb activitats tot el dia, també destaca l'espai de degustació en què restaurants i pastisseries oferiran plats a preus populars. Es podran tastar diferents tapes, tant dolces com salades, durant tot el dia, que serviran els restaurants Can Jubany, Mas Monells i Malespina. Eukarya hi posarà la part dolça.

Producte de degustació amb tòfona
Producte de degustació amb tòfona - ACN / Laura Busquets

Martin Berasategui, Ambaixador d'Honor de la Tòfona

El nomenament de l'Ambaixador d'Honor de la Tòfona enguany serà pel xef basc i estrellat Martín Berasategui, i també, a títol pòstum, per a Fermí Puig. Pel que fa a la Tòfona d'Or, enguany la rebrà Anna Orte, cap de sala del restaurant Can Jubany.

El Trufforum també acollirà la final de la tercera edició del Premi Laumont al Millor Plat amb Tòfona Negra. Diumenge al matí, els 3 cuiners finalistes del concurs presentaran en directe davant el jurat i el públic assistent la seva recepta. El director del certamen ha explicat que el premi pretén estimular l’ús i el coneixement de la tòfona negra en el sector de la restauració. El jurat estarà format per les cuineres Maria Nicolau i Ada Parellada i el sommelier David Seijas.

El tret de sortida del Trufforum tornarà a ser divendres 6, amb l'Acadèmia de la Tòfona, un espai que acollirà estudiants d'hostaleria d'arreu de Catalunya.

El Trufforum és organitzat per l’Ajuntament de Vic, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, l’European Mycological Institute, la Diputació de Barcelona, l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d’Osona.

Arxivat a