Condemnat un veí del Lluçanès per matar un gat fer, un felí autòcton i protegit

La investigació dels Agents Rurals va permetre determinar l'autor dels fets i recuperar l'animal mort

Punt on es va trobar l'animal mort.
Punt on es va trobar l'animal mort. | Agents Rurals
Redacció
15 de gener de 2025, 09:45
Actualitzat: 10:19h

Un veí del Lluçanès ha estat condemnat a pagar 1.200 euros de multa i indemnitzar la Generalitat amb 2.000 euros per haver matat d'un tret un gat fer. Conegut també com a gat salvatge, es tracta d'un felí autòcton i protegit.

Els fets van passar durant el mes de desembre de l'any 2022, quan els Agents Rurals en van tenir coneixement per una fotografia, penjada a Internet, que alertava sobre la mort d'un gat salvatge al Lluçanès. La investigació va permetre determinar la identitat del presumpte autor i recuperar el gat fer mort.

A banda de la multa, també s'ha condemnat l'home, que va acceptar els fets davant del jutge, a dos anys d'inhabilitació per exercir la caça o qualsevol feina relacionada amb animals. La sentència considera provat que l'home va matar d'un tret el gat salvatge. Després, va llançar el cadàver a un talús de la finca i en va fer una fotografia.

Gràcies a la col·laboració ciutadana, la fotografia es va penjar en una plataforma de ciència que alertava de la mort d'un gat fer al Lluçanès. A partir d'aquí, els Agents Rurals en van tenir coneixement i van iniciar la investigació. En el procés, que s'ha fet en coordinació amb la Fiscalia de Medi Ambient, hi han participat els Grups Especials de Verins i Antifurtivisme, el Grup Especial de Col·laboració amb la justícia i el Grup Especial Caní del Cos d'Agents Rurals. Lluis Pallarès, cap de l'àrea de Grups Especials, qualifica la investigació de "complexa": "Era com buscar una agulla en un paller".

Un gos del Grup Especial Caní dels Agents Rurals va poder localitzar el cadàver, que es trobava mig soterrat i en avançat estat de descomposició en una zona de difícil accés. Es va fer la necròpsia de l'animal, on es van observar partícules metàl·liques combatibles amb arma de foc, i es va poder identificar l'autor dels fets. "En casos tan complicats, no sol ser habitual poder demostrar que una persona ha abatut una espècie protegida i que això acabi amb una sentència condemnatòria", subratlla Pallarès.