12 d'abril: mala llet d'Aznar, Asens pensa en verd, Rufián no calla i Sánchez encès pel Falcon

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 28-A

Aznar ha despertat l'entusiasme en el míting del PP.
Aznar ha despertat l'entusiasme en el míting del PP. | Bernat Cedó
12 d'abril del 2019
Actualitzat el 13 d'abril a les 20:46h

El protagonista

Setze anys després José María Aznar ha tornat a fer un míting a Catalunya. Ha estat aquest divendres, amb vigor i sense complexos perquè amb Pablo Casado i Cayetana Álvarez de Toledo se sent més que còmode que no pas amb Mariano Rajoy i els seus afins. Aznar ha fet gala del seu discurs de confrontació, ha carregat contra Sánchez per ser el president dels "secessionistes" i ha carregat contra les joventuts d'ERC per ser el suposat embrió d'un feixisme català. És un senyor de la guerra d'Irak i un mestre de la crispació, que ha escampat a dojo. La por a l'èxit del tripartit de dretes liderat pel PP està més que justificada.


La proposta

La fiscalitat és una de les grans banderes dels comuns. El seu candidat, Jaume Asens, ha proposat aquest divendres un "impost verd" del 3% a les grans fortunes espanyoles per recaptar 10.000 milions d'euros addicionals cada any. Els dels impostos és un dels assumptes que, a Catalunya, els va allunyar d'aprovar els pressupostos. A més crear-se de nous, volien incrementar-ne d'existents. Asens proposa que la nova taxa sigui per les fortunes de més d'un milió i afirma que és una de les formes de pagar la necessària transició energètica. Considera, amb raó, que el PSOE pot fer més. De poc serveixen si no les vagues contra el canvi climàtic.


La frase

Gabriel Rufián s'ha proposat transmetre una imatge més moderada i central. Junqueras està empresonat i Tardà ja no va a la llista. I ell ha de ser la cara d'una ERC que es reclama majoritària, responsable i capaç d'incidir a Madrid per una solució acordada que passi pel referèndum sense abandonar els seus principis. Això l'obliga a fer equilibris perquè on es mou millor Rufián és en la frase ocurrent que deixa en evidència la contradicció de l'adversari, tant a les xarxes com als mítings. Més tenint en compte que també ha de cobrir el flanc del Front Republicà del seu amic Albano Dante Fachin, que tampoc té pèls a la llengua. "Els CDR no són els perillosos, ho són el comitès de defensa de l'Íbex 35. Fer bufandes grogues un diumenge per la tarda no és perillós per molt que ho diguin a Espejo Público", va etzibar el diputat d'ERC.


L'estirabot

Pablo Casado hi va sense manies. La darrera iniciativa ha estat llogar una antiga immobiliària al carrer de Ferraz, a Madrid, a tocar de la seu del PSOE, per obrir-hi Falcon Viajes. Ho han fet les joventuts del partit i fins i tot han obert una pàgina web per denunciar que el president espanyol va viatges particulars pagant l'Estat, alguns d'ells amb l'avió presidencial model Falcon. Els socialistes han reaccionat irats i han portat el tema a la Junta Electoral Central i a la Fiscalia perquè en un vídeo del PP apareixien les filles menors del president espanyol. El PSOE atribueix l'actitud dels populars a la "desesperació". Per cert que el PP sí que viatjava gratis fins no fa tant. Ho feia amb una agència real, Pasadena, que era d'un dels caps de la Gürtel.