El 12-M i les diligències judicials contra la dona de Sánchez eleven la tensió al Congrés

El president del govern espanyol mostra confiança en la justícia, Rufián li demana què farà per evitar més maniobres contra el procés i Feijóo dona per fet que el PSOE "entregarà" la Generalitat a l'independentisme després de les eleccions catalanes

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés dels Diputats.
Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés dels Diputats. | Europa Press
24 d'abril del 2024
Actualitzat a les 9:34h

"Creu vostè en la justícia?", ha preguntat Gabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid, en el seu primer torn durant la sessió de control celebrada aquest dimecres al Congrés dels Diputats. Pedro Sánchez, president del govern espanyol, li ha respost que, malgrat l'arrencada de la jornada -un jutjat ha obert diligències prèvies contra la seva dona, Begoña Gómez, per presumpte tràfic d'influències-, encara hi creu. Rufián, davant les maniobres de l'Estat per frenar el procés, amb l'excomissari Villarejo com a emblema, li ha demanat a Sánchez "què pensa fer" perquè situacions com aquesta no es tornin a produir. "Puc garantir que, en el moment que nosaltres vam entrar a la Moncloa, totes aquestes corrupcions que avergonyeixen els demòcrates van sortir", ha resumit el líder del PSOE, que ha tingut un tens intercanvi amb Alberto Núñez Feijóo, cap de files del PP.

Feijóo, que ha arrencat felicitant el PNB per la victòria en vots a les eleccions d'aquest diumenge, no ha trigat gens a recordar que el PSOE va "regalar" l'alcaldia de Pamplona a Bildu i que governa gràcies a l'esquerra abertzale. "Trencaran els pactes amb ells?", ha preguntat el líder del PP. "Nosaltres escoltem els bascos i les basques: nou de cada deu vots a Euskadi van anar a partits que van fer costat a la meva investidura. Aquest és el resultat de la seva campanya de desinformació. Els guanyem nou a un", ha apuntat Sánchez. "Un president normal de qualsevol país europeu vindria avui molt preocupat", ha apuntat Feijóo, perquè considera que un partit independentista "amb passat terrorista" no hauria de poder ser decisiu. En aquest sentit, ha pronosticat que el PSC acabarà atorgant als sobiranistes la presidència de la Generalitat després del 12-M.

"Vostè és per a l'independentisme el mateix que Koldo amb el PSOE: indissociable", ha diagnosticat el dirigent conservador. En la resposta final, el president del govern espanyol no s'ha mogut del guió. Ha tret pit d'haver fet la reforma laboral, d'haver apujat les pensions i el salari mínim, i d'haver abanderat transformacions feministes. "Nosaltres governem per a la majoria perquè escoltem la majoria, no com vostès, que només escolten la ultradreta", ha manifestat Sánchez. Just després, Santiago Abascal, cap de files de Vox, ha mesclat immigració amb delinqüència: "No fa falta ser del nostre partit per saber que el problema demogràfic no es resol transplantant persones, ni per saber que els més humils són els més afectats". Abascal ha indicat que regularitzar "de manera massiva" persones que han "violentat" les lleis és una "amenaça a la seguretat" dels espanyols.

Retrets per la immigració

El problema, segons el líder de l'extrema dreta, és la "submissió" de Sánchez al Marroc en termes migratoris. Segons el president del govern espanyol, l'informe que ha citat Abascal sobre immigració i desestabilització de les democràcies fa més referència als ciberatacs i a la desinformació que a altres qüestions. "Vostè és un paradigma de la desinformació. És el que practica dia a dia", ha apuntat el líder del PSOE, que ha negat que existeixi correlació entre immigració i delinqüència. En aquesta campanya catalana, la immigració és una de les carpetes més destacades, també tenint en compte que s'està negociant una llei entre Junts i els socialistes perquè Catalunya gestioni aquesta competència.