Així és la guia «antiamnistia» que un grup de jutges ha compartit massivament a través del CGPJ

El document, elaborat per la Plataforma Cívica per a la Independència Judicial, detalla com paralitzar l'aplicació de la llei, que s'aprova definitivament la setmana vinent

25 de maig del 2024
Actualitzat el 26 de maig a les 14:33h
Un jutge amb toga negra
Un jutge amb toga negra | Eduardo Parra / EP

Un grup de jutges ha difós una guia contra l'amnistia a través del correu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), segons ha publicat La Vanguardia. Més de 5.000 jutges en actiu van rebre aquest dilluns 20 de maig el document, elaborat per la Plataforma Cívica per a la Independència Judicial. La guia facilita formularis per elevar qüestions d'inconstitucionalitat o qüestions prejudicials al Tribunal Constitucional (TC) i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per paralitzar la llei d'amnistia, que aquest dijous s'aprova definitivament al Congrés dels Diputats. Fa poc més d'un mes, a principis d'abril, la guia antiamnistia ja es va difondre en un xat corporatiu de jutges i va crear polèmica entre els magistrats.

A l'abril, el document va ser penjat pel magistrat Jaime Lozano, membre del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa i també de la Plataforma Cívica per a la Independència Judicial. En aquella època, la guia tenia 127 pàgines i ara ja en suma 201, segons el document que la plataforma té penjat al seu web. Detalla als magistrats com plantejar "qüestions d'inconstitucionalitat i prejudicials europees sobre la llei d'amnistia". De fet, la Plataforma Cívica defensa que l'informe és "un document d'ajuda i de suport per als magistrats".

L'entitat raona que "el procés de tramitació no ha eliminat cap dels seus evidents vicis d'inconstitucionalitat i de contrarietat de la normativa europea sobre la salvaguarda de l'estat de dret, contra la malversació i contra el terrorisme". La plataforma es va crear el 2010 amb l'objectiu de lluitar per la "despolitització de la justícia".

Els jutges han continuat el seu argumentari al·legant que "les agressions de la llei d'amnistia a la separació de poders, a la seguretat jurídica i, sobretot, al principi d'igualtat són manifestes", i han criticat amb vehemència que "encara que es dicta sobre una forma de llei, en realitat no és una disposició general, sinó un acte singular d'excepció fruit d'un pacte polític, una devolució de favors entre membres de la classe política".

Segons el diari del Grup Godó, diversos jutges han qüestionat l'enviament d'aquesta guia a través del servidor del CGPJ i ho han qualificat d'una iniciativa "molt greu i sense precedents". Així, diversos magistrats censuren que "és intolerable que se'ns intenti influir. Mai havia vist una cosa així". Ells també es mostren sorpresos que el CGPJ no hagi frenat l'enviament del document o amonestat els remitents.

Crítiques per "sabotejar el mandat de les urnes" i acusacions de prevaricació

El candidat de Comuns-Sumar a les eleccions europees, Jaume Asens, ha estat una de les primeres veus polítiques a reaccionar a la informació. Aquest mateix dissabte ha acusat el Poder Judicial d’enviar “una guia pràctica de com prevaricar amb la llei d’amnistia i sabotejar el mandat de les urnes”. A més a més, ha afegit que “fa cinc anys que estan amb el mandat caducat, i continuen fent ús de la cadira, el mailing i el que faci falta”.

També s'ha pronunciat al respecte el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, que ha assegurat que la difusió a través de correus corporatius de la guia és “una inducció a la prevaricació des del mateix ventre del Consell General del Poder Judicial”. En un missatge a X, el líder de Junts ha criticat que la cúpula judicial espanyola encara tingui “la barra d’exigir respecte”, i ha defensat que “el respecte es guanya i no s’exigeix. I aquesta cúpula judicial no se n’ha guanyat cap". Sobre les europees, ha defensat que el 9-J ha de servir "per parar els peus als jutges franquistes que boicotegen la democràcia".

Per la seva banda, el cap de llista del PSC als comicis europeus, Javi López, ha advertit al poder judicial que un cop s’aprovi la llei d’amnistia l’haurà d’aplicar. En declaracions als mitjans des de l’Aplec del Cargol de Lleida, el socialista ha insistit que “el Consell General del Poder Judicial haurà d’aplicar l’amnistia com aplica la resta de lleis”. A més a més, López ha defensat que la “victòria aclaparadora” del PSC el 12-M “avala i exemplifica” la necessitat de la mesura. A propòsit de la pròxima cita electoral, López també ha assegurat que els socialistes són “els únics a Catalunya” amb els “aliats i la força” per aturar la influència de l’extrema dreta al continent.

 

Arxivat a