Així és Marta Estruch, l'esposa de Salvador Illa

De tarannà discret i amb certa mania a les càmeres, la dona del nou president de la Generalitat es dedica al màrqueting i és íntima de la parella de Sánchez, Begoña Gomez

La dona i la filla d'Illa durant el seu acte de presa de possessió
La dona i la filla d'Illa durant el seu acte de presa de possessió | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
10 d'agost de 2024, 18:25
Actualitzat: 18:29h

A Catalunya la figura de la primera dama no té cap paper institucional ni està reconeguda per llei. No obstant això, les parelles sentimentals dels presidents sempre han generat cert interès i algunes han tingut un fort ascendent polític, com ara Marta Ferrusola. Aquest dissabte ha aparegut davant de les càmeres Marta Estruch, dona de Salvador Illa, l'home que ha pres possessió com a nou president de la Generalitat en un acte solemne al Saló Sant Jordi de Palau.

Què té d'especial Estruch? El seu cas és pràcticament insòlit. De tarannà discret igual que el seu marit, té un perfil tan baix públicament i social que, fins fa relativament poc, ni tan sols es coneixia la seva cara. "Jo només l'he vist una vegada", va arribar a dir una font de la direcció socialista en declaracions als mitjans. D'Illa se'n sap que viu a la Roca del Vallès, que és creient, maratonià, seguidor de l'Espanyol i que ajuda el seu pare a l'hort familiar. Però la seva vida sentimental ha estat discreta. De fet, quan era ministre de Sanitat i vivia en un pis al complex de la Moncloa, diaris, ràdios i televisions intentaven rascar informació d'allà on podien. I algú, finalment, va aconseguir treure gra de la palla.

Va ser Vanitatis, que va parlar amb la germana de l'esposa del socialista, Susana. Ella, divertida, va resoldre així tots els dubtes en plena campanya electoral de les catalanes: "Ha d'aprofitar ara que pot mantenir-se en l'anonimat, que si el seu marit guanya les eleccions podria arribar a ser la primera dama de Catalunya, i aleshores ja es veurà obligada al fet que la coneguin una mica com la dona d'Illa". Després del pacte entre el PSC, comuns i ERC, el líder socialista ha aconseguit la presidència del Govern i ara potser ha arribat el moment de posar-se a l'aparador. Si més no, en algun míting o acte públic.

Qui és Marta Estruch?

Illa va estar casat, però es va divorciar. D'aquell matrimoni en va sorgir una filla, que també era a la presa de possessió, i un temps més tard es va tornar a aparellar, en aquest cas amb Estruch. Actualment, tots tres viuen al poble natal del líder del PSC, la Roca, localitat del Vallès Oriental de la qual va ser alcalde en dos períodes compresos entre el 1995 i el 2005. Es tracta d'una casa a tocar del centre, amb un ampli jardí i bones vistes .

Illa i Estruch comparteixen els mateixos gustos, fins i tot a l'hora de vestir. Són sobris i elegants. Sempre escullen colors poc cridaners -tret d'algun vermell ocasional engalonat amb tota la intenció- i línies rectes per conformar els seus conjunts. D'ella també es coneix que és amiga íntima de Begoña Gómez, dona del president espanyol, Pedro Sánchez. Les dues parelles han compartit àpats a Barcelona en les darreres visites del cap de l'executiu espanyol. Tampoc té perfils a les xarxes socials, aspecte que casa a la perfecció amb la línia de discreció i el perfil baix que manté.

Estruch es dedica al màrqueting i treballa a la seu de la multinacional suïssa Nestlé a Esplugues de Llobregat, al Baix Llobregat. Fa feina, entre d'altres, amb Ana Urdangarin, germana de l'exduc de Palma, Iñaki Urdangarin

Cinc aparicions públiques, les dues últimes aquest mateix cap de setmana

A Estruch només se l'ha vist en públic tres cops. El primer, a la festa organitzada per La Vanguardia el Sant Jordi del 2022. El segon, el novembre de l'any passat, i va passar gairebé desapercebuda. Aleshores, acompayava l'actual president de la Generalitat per la gala de lliurament dels Premis Ondas, moment escollit per protagonitzar la seva primera catifa vermella al Liceu de Barcelona. El tercer va ser amb motiu del viatge d'Illa al Vaticà, per visitar el papa Francesc i abordar la conjuntura política a Catalunya. La trobada, que es va estendre 40 minuts, tenia lloc el 7 de març, el mateix dia que l'amnistia rebia llum verda al Congrés dels Diputats.

Els últims cops han estat, possiblement, els que ha concentrat més midrades. El quart ha estat per al ple del debat d'investidura al Parlament que, malgrat els intents de l'expresident Carles Puigdemont, l'ha fet president. Estruch i el nucli dur del PSC el van acompanyar durant una jornada intensa, tot i que gairebé no se'ls va poder fer fotos. Un fet habitual en ella, que defuig el contacte amb els focus i les càmeres. La darrera vegada que se l'ha vist públicament ha estat durant aquesta mateixa jornada, al costat de la filla d'Illa per la seva presa de possessió.

Ara Estruch afegeix el seu nom a la llista de les primeres dames de Catalunya. Una enumeració en què també estan incloses Janina Juli, dona de Pere Aragonès i que l'ha acompanyat aquest dissabte; Marcela Topor, de Puigdemont; la que possiblement és la més coneguda de totes i a la qual fa un mes escàs acomiadàvem, la dona de Jordi Pujol, Ferrusola; la també difunta Diana Garrigosa, de Pasqual Maragall; Anna Hernández, de José Montilla; Helena Rakòsnik, d'Artur Mas, i Carola Miró, també recentment desapareguda, de Quim Torra.