Els alcaldes de Girona i Berga aposten perquè la CUP es refundi parlant «clar» i «senzill»

En un article a Nació, Salellas i Sanchez recepten "reteixir el municipalisme que treballa per la sobirania nacional", l'única palanca possible per canviar el domini del PSC el 2027

L'últim congrés nacional de la CUP, celebrat a Girona.
L'últim congrés nacional de la CUP, celebrat a Girona. | CUP
25 d'agost de 2024, 19:00

La CUP ho té tot a punt per culminar la sevarefundació, coneguda com el Procés de Garbí, en una assemblea nacional que se celebrarà el 21 de setembre. Inicialment, el debat, que va començar el desembre en plena davallada de l'independentisme, havia de cloure el juny, però l'avançament electoral va truncar el calendari. Ara els cupaires entomen l'etapa final d'una etapa de reflexió amb l'objectiu que la formació sigui "referencial", a l'espera de definir aliances i el rol institucional. En aquest procés hi té molt pes el municipalisme, l'ADN dels cupaires. En un article a Nació, els alcaldes de Girona i Berga, Lluc Salellas i Ivan Sanchez, reivindiquen que la refundació ha d'anar acompanyada d'un "parlar clar alhora que compressible".

"Ens cal compartir amb tothom quina societat voldríem si en tinguéssim la clau. Les premisses ideològiques són evidents, però quines són les nostres prioritats a nivell concret, de dia a dia? La majoria de la gent no les ha entès perquè no les hem sabut explicar. Les hem de poder explicar de forma senzilla, així ho fan a l'extrema dreta i dreta... I aquí, ens sembla que, més enllà de resoldre el conflicte nacional, la proposta no hauria de distar gaire de sintetitzar-ho en un millorar la vida de la gent", apunten els alcaldes cupaires. "Entenem que en el context general de l'esquerra catalana, on totes les forces polítiques organitzades viuen en un cert moment de crisi, és necessari articular projectes que parlin clar, que ressituïn la brúixola i que orientin amb força el camí de cap on cal anar més enllà del present i de la investidura", afegeixen.

Posant l'accent en les seves experiències municipalistes, en tant que formen part de dues de les propostes que van resistir a la nova conjuntura de davallada de l'independentisme el 28-M del 2023, reivindiquen un front comú des dels pobles i municipis que tombi el PSC el 2027, a les pròximes eleccions municipals. "Una de les poques palanques de canvi i força institucional serà la coordinació que hi pugui haver en clau municipal, i per això és necessari que la unitat popular, l'esquerra independentista i els actors amb qui es vulgui treballar comencin a definir propostes municipalistes que permetessin el 2027 canviar la correlació de forces". Així, conviden a treballar per "reteixir el municipalisme" que treballa per la sobirania nacional, en el marc de l'Associació de Municipis Independentistes i "on calgui".