Anna Gabriel, a Rajoy: «El que sorprendria és que fes formulacions intel·ligents»

Arran treu ferro a que el Govern s'hagi personat en la causa contra les accions contra el turisme: "No ens ha de preocupar, estem al costat de la classe treballadora d'aquest país"

Presentació de la campanya conjunta de la CUP i l'esquerra independentista per a l'1-O.
Presentació de la campanya conjunta de la CUP i l'esquerra independentista per a l'1-O. | ACN
10 d'agost del 2017
Actualitzat a les 14:05h
La CUP i el conjunt d'organitzacions que li donen suport -agrupades en el paraigües d'esquerra independentista- estan immersos en el referèndum de l'1-O. Aquest dijous han presentat la campanya que la formació política impulsarà junt al SEPC, Arran, Endavant, COS i Alerta Solidària i han declinat valorar qüestions d'estricta actualitat, però la diputada Anna Gabriel sí que ha replicat breument al president del govern espanyol, que dimecres va demanar als als catalans "amb sentit comú que aïllin els radicals que condicionen el Govern", en referència a la CUP. "El que sorprendria és que Rajoy fes formulacions intel·ligents en algun moment", ha ironitzat la parlamentària anticapitalista.

De fet, Rajoy va fer aquestes declaracions en relació a les actuacions d'Arran contra el model de turisme actual. Precisament, la portaveu d'Arran, Mar Ampurdanès, ha estat una de les encarregades de presentar la campanya conjunta i, preguntada per la polèmica entorn les accions de la seva organització, ha defensat les actuacions i ha tret ferro al fet que el Govern s'hagi personat en la causa contra Arran. "El que faci el Govern no ens ha de preocupar, estem al costat de la classe treballadora d'aquest país", ha asseverat.

El lema: "Escombrem-los!"

La presentació de la campanya, de fet, s'ha fet davant la seu de la Cambra de Barcelona, un "espai de poder econòmic i polític de Barcelona", i hi ha intervingut també Laura Gisbert (SEPC) i estava present la diputada de la CUP Mireia Vehí. El lema triat per l'esquerra independentista és "Escombrem-los!" i, en el cartell, hi apareixen un mapa dels Països Catalans amb una dona escombrant la monarquia, Rajoy, Aznar, Artur Mas, Jordi Pujol, un torero o Florentino Pérez a fora del país.

Les portaveus han recordat que el referèndum està previst "malgrat l'oposició frontal d'un estat" i sense el suport d'una "Unió Europea profundament refractària a qualsevol canvi polític, social o econòmic que amenaci els privilegis de les elits econòmiques que vol defensar". Per això, opinen que "el referèndum no és del Govern i, malgrat que sigui responsabilitat seva organitzar-lo, només la gent pot garantir-lo", motiu pel qual criden a la mobilització popular perquè es posin les urnes, per omplir-les i per condicionar el procés constituent posterior, on aspiren que s'imposin els "interessos populars i no el d'unes elits". Per fer-ho, opinen que caldrà "plantar cara a les forces conservadores de l'Estat i a les elits catalanes, espanyoles i europees que no volen cap canvi".
 

Cartell de la campanya de la CUP pel referèndum


El record de Grècia

I és que asseguren que "el referèndum és el punt de partida, no d'arribada", ja que "el dret d'autodeterminació és el que té cada poble per decidir per si mateix les seves formes d'organització política, social i econòmica", fet que s'aconseguiria amb un "impuls d'un procés constituent popular de base". En aquest sentit, han recordat el cas de Grècia, on la ciutadania va votar en referèndum en contra d'un memoràndum de la Unió Europea que "al cap d'una setmana ja s'estava aplicant".

És aquí on les portaveus s'han desmarcat del Govern i han asseverat que "aquests canvis no seran possibles anant de la llei a la llei", sinó en oposició amb l'Estat i la Unió Europea, motiu pel qual veuen "necessari l'exercici de la desobediència en contra de les lleis injustes". "No és cert que el procés no serà conflictiu, de la llei de la llei", han insistit, i han remarcat que l'objectiu final "és una República dels Països Catalans socialista i feminista".

Contribució als canvis mundials

A més, asseguren que donen suport al procés en clau "internacionalistes", ja que "cal una transformació real arreu del planeta" i, per assolir-la "la millor contribució és començar a bastir aquesta llibertat, justícia i fraternitat al nostre país". "Escombrem el capitalisme, la monarquia i el patriarcat!", han conclòs, una màxima que repetiran amb actes conjunts durant les properes setmanes. "La materialització del dret a l'autodeterminació no només serà a partir de l'actuació de les institucions sinó per la mobilització d'una majoria popular", ha etzibat Anna Gabriel.