Aragonès i la CUP exhibeixen el seu divorci: «No ens venem la llengua»

El president de la Generalitat defensa l'acord parlamentari per esquivar la sentència del 25% de castellà mentre els anticapitalistes l'acusen de "donar rang de llei a la dèria catalanofòbica"

Pere Aragonès, a l'hemicicle, en la sessió de control al Parlament.
Pere Aragonès, a l'hemicicle, en la sessió de control al Parlament. | ACN
06 d'abril del 2022
Actualitzat a les 12:23h
El Govern i la CUP no caminen de bracet, com sí que passava en l'inici de la legislatura. Des del trencament que va suposar la negativa dels anticapitalistes a validar els pressupostos de l'executiu, la distància entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu soci parlamentari s'ha eixamplat. El divorci s'ha exhibit aquest dimecres en la sessió de control al Parlament. La CUP ha acusat Aragonès de "vendre's la llengua" per l'acord de reforma de la llei de política lingüística, que situa el castellà com a idioma d'"aprenentatge" i el català com a "llengua vehicular" a l'escola. És la resposta avalada pel Govern per esquivar l'aplicació de la sentència del 25% que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) demana complir. Aragonès ha estat categòric en la resposta: "Nosaltres no ens venem la llengua".

Profundament molest amb la interpel·lació de la diputada Dolors Sabater, el president de la Generalitat ha lamentat que la CUP acusi l'executiu de voler lesionar el català: "Puc acceptar discrepàncies i entendre la seva posició crítica, però no ens poden dir que ens venem la llengua. No els ho diríem mai a vostès". "Si partim d'aquí no serà possible l'acord", ha afegit Aragonès, que ha demanat als anticapitalistes integrar-se en una entesa per reforçar el "consens social i pedagògic" sobre la llengua a les aules. "O ho regulem nosaltres o ho regularan elstribunals", ha insistit el president català sobre l'amenaça judicial del 25% de castellà.

La CUP ha advertit Aragonès que la proposta de reforma de la llei de política lingüística -validada inicialment per ERC, Junts, PSC i En Comú Podem, i que es discutirà a la cambra a finals d'abril- tindrà "greus conseqüències" i li ha demanat que la retiri. "Aquesta mesura adopta el marc legal del 25%. Donen de rang de llei a la dèria catalanofòbica", ha argumentat Sabater. "Les seves excuses no ens convencen", ha reblat.

La situació a l'escola ha marcat la sessió de control al Parlament. Al marge de la celebració que ha fet ERC del pas endavant en la gratuïtat del P2, els comuns també han estat crítics amb la gestió del Govern en matèria educativa i han demanat la dimissió del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Aragonès ha defensat el conseller i els gestos de l'executiu amb els sindicats. "Hem convocat cinc meses sectorials en l'àmbit educatiu. En aquestes cinc meses, la representació sindical no hi ha participat", ha expressat el president català.

Aragonès ha recordat el compliment de demandes dels docents, com la reducció de ràtios a P3 o l'increment del personal d'atenció directa a l'alumnat, entre d'altres. També ha recalcat que els canvis en el calendari lectiu, que s'aplicaran el curs que ve, seran positius per a l'alumnat. L'inici del curs s'avançarà al 5 de setembre a les escoles.

Jéssica Albiach, en nom d'En Comú Podem, ha subratllat que el Govern suma "dos mesos de crisi oberta" amb la comunitat educativa -amb cinc jornades de vaga- i ha advertit Aragonès que el seu executiu "està sol" en la manera d'afrontar les demandes dels professionals de l'escola. "Li demanen que agafi les regnes de la crisi i que cessi el conseller", ha reblat Albiach.

El pacte pels Jocs és un "bon acord"
Aragonès també ha respost dues preguntes parlamentàries sobre els Jocs Olímpics. La primera, de Carlos Carrizosa (Ciutadans), que ha acusat el Govern de "posar en risc" la candidatura olímpica per al 2030 per la convocatòria de la consulta del 24 de juliol i el rebuig verbalitzat per l'Aragó. "Han tractat amb supèrbia els aragonesos. Tant costa fer una candidatura en peu d'igualtat amb l'Aragó?", ha verbalitzat Carrizosa. El president de la Generalitat ha recalcat que l'"acord tècnic" de repartiment de seus està avalat pel govern espanyol i el Comitè Olímpic Espanyol (COE). "És un bon acord", ha insistit.

Junts, al seu torn, ha anunciat que farà campanya activa pel "sí" en la consulta sobre la conveniència de la candidatura olímpica, que finalment tindrà doble pregunta i incloure les sis comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, així com el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. "Celebro el seu suport", ha afirmat Aragonès per respondre Albert Batet. "Hem trobat una fórmula que ens ha permès casar totes les voluntats que hi havia sobre la taula", ha dit el president català sobre el format de la consulta.

El PSC s'ofereix per modificar el pressupost
El líder del grup parlamentari del PSC, Salvador Illa, va avançar aquest dimarts que oferia els diputats socialistes per modificar el pressupost de la Generalitat davant els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna, i avui ho ha tornat a plantejar al Parlament. "El meu grup està en predisposició d'ajudar", ha raonat Illa. Aragonès li ha agraït el gest: "Celebro la seva voluntat. Gràcies pel seu suport".

El president català ha anunciat una nova reunió amb els grups parlamentaris la setmana que ve per explorar la resposta a la situació de crisi, després que el Govern validés un primer paquet de mesures per valor de 120 milions d'euros i demanés a l'Estat la flexibilització de l'objectiu de dèficit fins a l'1%, que significarien 1.000 milions més de recursos per a la Generalitat. Aragonès ha demanat a Illa que l'"ajudi" per fer possible que el govern espanyol accepti la demanda per eixamplar la despesa.