Aragonès porta el «Catalangate» davant la Comissió Europea

El president de la Generalitat viatja aquest dijous a Brussel·les per reunir-se amb dos comissaris, entre els quals el de Justícia; des de l'any 2015, el màxim dirigent del país no era rebut per les institucions comunitàries

Pere Aragonès saluda la presidenta de la Comissió Europea a Barcelona.
Pere Aragonès saluda la presidenta de la Comissió Europea a Barcelona. | Govern
20 d'octubre del 2022
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es desplaça aquest dijous a Brussel·les per un viatge institucional de dos dies en el qual es reunirà amb dos comissaris europeus. Especialment rellevant és la trobada programada per aquesta tarda amb Didier Reynders, titular de Justícia del govern comunitari que lidera Ursula von der Leyen, perquè Aragonès li plantejarà l'existència del cas d'espionatge contra dirigents independentistes conegut com a Catalangate. La intervenció dels dispositius de seixanta persones -entre les quals el mateix Aragonès quan era vicepresident- va obrir una crisi amb l'Estat, va congelar temporalment les relacions amb el govern espanyol i ha tingut ressonàncies al Parlament Europeu, on hi ha una comissió específica sobre Pegasus.

El segon comissari amb el qual es reunirà el president és el titular de Mercat Interior, Thierry Breton, amb qui abordarà la contribució catalana en la producció de xips i d'hidrogen verd a la Unió Europea (UE). En un viatge a París a finals d'agost, Aragonès va situar Catalunya com un "actor útil" a l'hora de resoldre problemes comunitaris en aquesta fase marcada per la crisi energètica, la inflació i la guerra a Ucraïna. La visita del president a Brussel·les coincideix amb la celebració d'un consell europeu ordinari amb els caps d'estat i de govern dels països de la UE en el qual s'hi ha de parlar sobre el conflicte bèl·lic provocat per Rússia i el funcionament del mercat energètic.

És la primera vegada des del 2015, amb Artur Mas a Palau, que el president de la Generalitat és rebut a Brussel·les per membres de la Comissió Europea. En aquesta legislatura s'ha escenificat el desgel del Govern amb les institucions comunitàries després dels fets de la tardor del 2017. A Puigdemont i a Quim Torra no els va rebre cap membre de la Comissió. Des que és al càrrec, Aragonès s'ha trobat a Barcelona amb Von der Leyen -en el marc de les jornades anuals del Cercle d'Economia-, amb Mariya Gabriel -comissària d'Innovació- i amb Margaritis Schinas, vicepresident comunitari.

No està prevista cap trobada entre Aragonès i Pedro Sánchez, president del govern espanyol, que serà en aquesta cita de líders comunitari. Tampoc hi haurà cap cita entre el president de la Generalitat i Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica. El motiu? Puigdemont és aquests dies a Estrasburg, on se celebra el ple del Parlament Europeu -n'és membre en representació de Junts-, i després es desplaçarà a Frankfurt, on obrirà una delegació exterior del Consell de la República. Aquesta obertura d'oficines més enllà de Waterlooforma part del projecte d'expansió de l'organisme.

La primera aturada del viatge d'Aragonès, en tot cas, és una visita a la delegació de la Generalitat davant la UE, que té vacant la plaça de responsable després del cessament de Gorka Knörr. Al president l'acompanya la nova consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, que ha assumit el càrrec de mans de Victòria Alsinadesprés de la sortida de Junts del Govern. Serret s'ha estrenat amb una decisió -congelar l'obertura prevista d'una delegació a Israel- que ha generat polèmica amb els exsocis, que han indicat que seria una decisió "autonòmica" que "agradaria" al govern espanyol.