Aragonès recupera l'acord de claredat en campanya per impulsar el referèndum

Els republicans acusen Puigdemont d'"imitar" les seves propostes després que hagi plantejat cancel·lar el deute amb l'Estat: "Benvinguts al club!"

Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest divendres davant del MNAC.
Pere Aragonès i Laura Vilagrà, aquest divendres davant del MNAC. | Marc Puig / ERC
26 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:23h

L'estratègia es manté a ERC: els avenços a Madrid han de centrar-se ara a acordar la celebració d'un referèndum, que s'ha de treballar a partir de la feina feta en el marc de l'acord de claredat impulsat per Pere Aragonès. Així ho ha reiterat aquest divendres el president, en una atenció als mitjans davant del MNAC, a Montjuïc. Aquesta ha estat la primera roda de premsa que els republicans fan en campanya, i han escollit l'ítem del referèndum i la independència per situar-lo com a principal, igual que passa en l'ordre de temes del programa electoral.

"Farem possible el referèndum, com vam fer l'amnistia i l'alliberament dels presos. Ja fa mesos que hem proposat l'acord de claredat, perquè els demòcrates de Catalunya decidim les condicions del referèndum", ha dit Aragonès. Ara bé, ha advertit que només serà possible si els republicans aconsegueixen reunir més forces el 12-M. És a dir, que ha vinculat la celebració del referèndum a la força que tingui ERC. "Com més força tinguem, més aviat serà la data", ha afegit.

Ha insistit en l'aposta per una pregunta "binària i clara". "Voleu que Catalunya sigui un estat independent?", és la proposta, que el president va presentar a començaments d'abril, en el marc d'un informe que va rebre elaborat per l'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA) i que desplega com ha de ser l'elaboració de referèndum acordat amb l'Estat.

En paral·lel al reforç d'aquesta proposta, Aragonès ha disparat contra el PSC, perquè "no ha presentat cap proposta" per resoldre el conflicte de sobirania entre Catalunya i Espanya. "La nostra proposta és la democràcia i el referèndum, i acceptarem el veredicte sigui quin sigui. El que ells volen per Catalunya és la no proposta", ha llançat. Abans de la intervenció d'Aragonès la vicepresidenta, Laura Vilagrà, ha reivindicat els "resultats palpables" dels republicans en la negociació a Madrid.

El programa electoral d'ERC incorpora aquesta proposta de referèndum acordat amb l'Estat. "ERC sempre ha defensat que la forma de resoldre el conflicte polític amb l'Estat és a través d'un referèndum d'autodeterminació basat en unes regles del joc acceptades per totes les parts i que garanteixin que el conjunt de la ciutadania se senti cridada a participar-hi i el resultat es pugui implementar. Aquest és l'objectiu de l'Acord de Claredat impulsat pel Govern", recull el document.

Així, els republicans consoliden l'aposta dialogada deixant enrere qualsevol possible unilateralitat. Al programa del 2021, en canvi, encara es deixava una via oberta al referèndum no acceptat per Espanya. Es recollia així: "Mai hem renunciat ni renunciarem a cap via democràtica i pacífica que ens pugui portar al nostre objectiu de la independència de Catalunya. Per tant, convé preparar-se, encara amb més motius, per a un eventual escenari de referèndum no acordat. L'Estat ha de saber que la seva negativa a negociar un referèndum, si perdura en el temps, pot desembocar en una acció unilateral de l'independentisme".

Aragonès acusa Puigdemont d'imitar-lo

Més enllà de la proposta sobre el referèndum, Aragonès també ha reaccionat a l'última hora de la proposta del candidat de Junts, Carles Puigdemont, que ha plantejat "cancel·lar" el deute amb l'Estat. El president republicà ha assegurat que Junts "imita" les propostes d'ERC. "Benvinguts al club!", ha etzibat. En aquest sentit, ha recordat que ERC ha plantejat un finançament singular per acabar amb el dèficit fiscal i que va pactar part de la condonació del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica. "Veurem durant les properes hores quines propostes més assumeixen", ha reblat.