Borràs al·lega davant la mesa que ni sabia ni va ordenar l'acatament dels funcionaris a la JEC

La presidenta del Parlament explicarà públicament la retirada de l'escó de Pau Juvillà, que ha tensat la relació entre les formacions independentistes

La mesa del Parlament, reunida aquest divendres
La mesa del Parlament, reunida aquest divendres | ACN
04 de febrer del 2022
Actualitzat a les 23:04h
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha explicat a la reunió de la mesa d'aquest divendres que no sabia abans del ple d'aquest dijous que els funcionaris havien acatat l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) i tramitat la baixa de Pau Juvillà com a diputat i que, en tot cas, tampoc ella va ordenar que es fes. Així ho corroboren diverses fonts de la mesa, que també asseguren que Borràs s'ha compromès a donar explicacions públiques sobre el cas. 

Segons Borràs, ella no va ordenar que el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) publiqués la baixa del diputat de la CUP, que la web del Parlament notifiqués que es va fer efectiva des del passat divendres, primer dia del termini que va donar la JEC, i que no fos convocat a les reunions de la mesa. Segons la seva versió, tampoc ho coneixia quan va decidir no acceptar el vot delegat "per un conflicte interessos" en el ple d'aquest dijous.

Fonts de la presidència del Parlament expliquen que la secretària general de la cambra, Esther Andreu, ha explicat durant la reunió que va ser "després del ple" celebrat aquest dijous per aprovar el dictamen sobre Juvillà que va informar Borràs via carta de les indicacions que havia donat per executar l'ordre de la JEC. "La reunió de la mesa d’aquest matí ha pres nota de l’escrit de la secretària general de la cambra en què, 'per imperatiu legal', dona les instruccions per atendre els acords de la Junta Electoral Central relatius a l’escó de Pau Juvillà", diu la comunicació oficial enviada pel Parlament.

La versió de Borràs és posada en dubte per membres tant d'ERC com de la CUP, així com també del PSC, present a la mesa, ja que l'ordre de la JEC que donava un termini de cinc dies a la presidenta s'adreçava a ella perquè expliqués les accions dutes a termes per fer efectiu que Juvillà ja no és diputat.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que la formació "no entén" perquè Juvillà no va ser convocat al ple i se li va denegar el vot al dictamen per la defensa dels seus drets. "Si algú sabia que des del 28 de gener no era diputat, per què no se'ns va comunicar? S'ha d'aclarir", ha dit Vilalta. Els republicans constaten que Borràs ha topat "amb el mateix mur" que Roger Torrent i la seva portaveu ha lamentat que "es va ser molt injust" amb l'aleshores president del Parlament.  

Durant la reunió de la mesa, els republicans han demanat a la presidenta que s'expliqués públicament, un fet que segons les fonts consultades ella ha acceptat, tot i que no ha concretat ni el quan ni el com. El passat dimarts, quan va proposar frenar l'activitat parlamentària, Borràs va comparèixer acompanyada pels membres de la mesa de Junts i ERC -Aurora Madaula, Alba Vergés i Ruben Wagensberg-, així com de la presidenta del grup de la CUP, Dolors Sabater.

Una imatge que difícilment es repetirà després de la batalla política desfermada entre els partits independentistes. De fet, Junts acusa la CUP de voler enviar Borràs "a la paperera del codi penal", motiu pel qual van demanar la delegació del vot de Juvillà quan, asseguren, inicialment es van comprometre a no fer-ho.