Casado s'acomiada del PP i la política

El president dels populars, que cedeix el relleu a Feijóo, anuncia que deixa l'escó al Congrés en una jornada en què Ayuso trenca el to moderat de la cita congressual

Pablo Casado, al congrés del PP de Sevilla.
Pablo Casado, al congrés del PP de Sevilla. | ACN
01 d'abril del 2022
Actualitzat a les 20:31h
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, no ha perdut protagonisme en el congrés del PP que ha de servir per refermar el lideratge d'Alberto Núñez Feijóo i en el qual s'ha confirmat l'adeu a la política de Pablo Casado. Ayuso, fidel al seu discurs, ha afirmat que no hi ha a Occident cap govern que es mantingui "amb el suport de comunistes, colpistes i amics de terroristes". La líder madrilenya dels populars ha acusat l'executiu de Pedro Sánchez de "sectarisme i ineficàcia". "Que s'apartin si no saben", ha afirmat en el seu torn als micròfons. 

Ayuso ha trencat amb el to volgudament moderat que predomina en el conclave popular. Ayuso ha brandat la seva victòria electoral l'any passat i ha resumit la seva campanya en la dicotomia "comunisme o llibertat" i que el poble madrileny "va escollir llibertat". "Espanya és molt més que Sánchez i els seus aliats comunistes", ha insistit. Ha fet una breu referència a la situació a Catalunya quan ha dit que tots els problemes de cada territori afecten tot el conjunt: "El que passi a Catalunya ho hem de decidir tots".     

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha bandejat la crisi viscuda dins del seu partit. Tan sols ha expressat que aquest congrés "és una resposta a una crisi que mai hauria d'haver existit però ara hem de sortir de Sevilla conscients de les nostres responsabilitats". Rebuda amb entusiasme pels compromissaris en el moment que ha fet la seva entrada a l'auditori del Palau de Congressos, ha expressat el seu suport a Feijóo, però ha advertit que no es tracta tan sols de guanyar congressos sinó de "guanyar eleccions".

Ayuso ha intervingut en el marc d'un acte conjunt amb altres barons territorials, com l'andalús Moreno Bonilla; el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco; i els presidents de Ceuta, Juan Vivas, i Múrcia, Fernando López Miras. Una trobada que ha estat presentada pel mateix Feijóo. La presidenta de Madrid no lidera encara el partit a la Comunitat i ha compartit protagonisme amb els qui ja presideixen el PP a les seves comunitats. 

Casado anuncia la seva retirada
"He viscut moments millors, però també pitjors", ha començat dient Pablo Casado, recordant la malaltia que va afectar un dels seus fills fa vuit anys. L'encara president del PP ha posat en valor el treball fet en els seus tres anys de lideratge. Ha assegurat que han plantat cara al populisme de dreta i esquerra i que el PP representa la "tercera Espanya", de centre dreta i raonable. 

Casado ha assenyalat que sempre ha dit la veritat i que "tot ha merescut la pena". No ha fet cap al·lusió a Ayuso. Sí que ha citat els "24 màrtirs", els membres del PP assassinats per ETA. "Estic aquí per Miguel Ángel", ha tornat a dir per recordar el regidor basc víctima del terrorisme. Ha proclamat que avui s'obre una nova etapa al partit i ha dit a Feijóo que pot comptar amb ell, definint el polític gallec com a "amic". Ha dit que ha decidit fer un pas al costat i deixar l'escó al Congrés. "Me'n vaig però tornaré per allò que faci falta", ha afirmat, defugint així la proposta de Feijóo de col·laborar en el seu equip.  

Casado ha tingut en el programa del congrés més temps que Ayuso. Mitja hora li ha estat concedida al president sortint del PP, el mateix temps que a José María Aznar i Mariano Rajoy, que han intervingut tot seguit.