CDC compta fer front a la multa del cas Palau amb el seu patrimoni

La formació disposa d'una seu al carrer Provença, ocupada en règim de lloguer pel PDECat, i de desenes de locals repartits pel territori | Dirigents consultats destaquen que no hi ha "continuïtat" administrativa entre les antigues sigles i la nova formació, a qui "no afectarà de cap manera" la sentència

15 de gener de 2018, 19:25
Actualitzat: 16 de gener, 13:57h
Francesc Sànchez, representant de CDC, amb l'advocat Xavier Melero i Daniel Osàcar, després de conèixer la sentència del Cas Palau
Francesc Sànchez, representant de CDC, amb l'advocat Xavier Melero i Daniel Osàcar, després de conèixer la sentència del Cas Palau | ACN
La sentència del cas Palau, llargament esperada, imposa a Convergència el retorn dels 6,6 milions desviats a través del Palau de la Música. El partit, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, compta fer-hi front amb el seu patrimoni. "Disposem de recursos suficient per fer-ho", assenyalen fonts de la formació, que es troba en fase d'hibernació després de la fundació del PDECat, que n'és l'hereu polític.

"Convergència pot respondre i respondrà", mantenen fonts de la defensa, que ja ha avançat que presentarà un recurs després de veure com el partit ha estat condemnat i com el seu extresorer, Daniel Osàcar, ha rebut una pena de presó de quatre anys i cinc mesos. Aquest escenari, el d'una condemna per a Osàcar, era el "pitjor que s'imaginava" Artur Mas, segons fonts del seu entorn. Mas va deixar la setmana passada la presidència del PDECat, entre d'altres motius, davant la imminència del veredicte.

Mas, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ANC), ha valorat "molt negativament" la sentència, i ha reiterat que l'obra pública -a l'altra banda de la trama corrupta hi havia Ferrovial, que ha quedat absolta- es va concedir sense irregularitats. L'expresident de la Generalitat va ocupar altes responsabilitats -de la secretaria general a la presidència- de CDC, i després va liderar la mutació en PDECat.
 

Artur Mas, durant les declaracions a l'ACN Foto: ACN


Segons remarquen fonts de Convergència, l'actiu principal de la formació és la seu del carrer Provença de Barcelona, adquirida l'any 2015 després de la venda de l'edifici del Còrsega. El maig del mateix any, el jutge va ordenar que s'embarguessin quinze seus de la formació com a aval. Eren locals situats a Barcelona, Amposta, Castelldefels, Figueres, Granollers, Capdellades, Lleida, Mataró -dues-, Móra d'Ebre, Reus, Sant Boi de Llobregat, Tarragona, Tortosa i Sant Feliu de Llobregat.

Amb l'entrega d'aquestes seus, CDC es va veure obligada a cobrir la demanda de responsabilitat civil de 3,2 milions fixada pel jutge, tot i que la Fiscalia l'elevava a 6,6 milions. Es tracta de la quantitat que, finalment, haurà de retornar el partit després de la sentència del Palau, o almenys quan sl Tribunal Suprem converteixi en definitiu el veredicte. El recurs de la defensa convergent es presentarà al llarg dels propers 15 dies i assenyalarà que hi ha "falsedats" en el relat que condemna Osàcar.
 

L'antiga seu de Convergència del carrer Còrsega Foto: ACN


El rol del PDECat

Segons cinc alts dirigents de la formació que lidera Marta Pascal, al PDECat "no l'afecta de cap manera" el veredicte. "Diu obertament que no en som responsables", assenyalen des de l'entorn de Pascal. Les mateixes fonts destaquen que, en cas que Convergència no fos capaç de fer front al pagament de la condemna, al nou partit no li tocaria el rebre. "Ja hem fet tot un procés per marxar de la seva estructura", sostenen des de la sala de màquines del partit. Aquest procés, en bona mesura, es va basar en evitar la "continuïtat administrativa" en la fundació del PDECat.

El PDECat es traslladarà en els propers mesos a una nova seu en la qual podria compartir espai amb Junts per Catalunya

Això vol dir, segons defensa el partit, que no hi ha cap empleat de Convergència que treballi pel partit. El PDECat ocupa la seu del carrer Provença en règim de lloguer, tot i que està en tràmits per moure's de lloc. De fet, el pla era abandonar el local abans que acabés el 2017, però tot el tràfec polític dels últims mesos i la convocatòria electoral va trastocar el calendari. Tal com explica un membre de la direcció, en aquesta nova seu ja hi haurien de conviure el partit i Junts per Catalunya, la candidatura que va liderar Carles Puigdemont als comicis del 21 de desembre.

En públic, el PDECat s'ha desmarcat amb rotunditat de l'herència judicial de Convergència i s'ha mostrat com un partit "nou". "Podria haver estat pitjor", resumeix un dirigent de la nova fornada. El cert és que tots els quadres de la formació neoconvergent tenien ganes que arribés el dia d'avui per passar pàgina i iniciar -ara sí- un camí allunyat de les rèmores del passat.
 

La direcció del PDECat, durant la roda de premsa d'Artur Mas Foto: PDECat