Com utilitzar la diplomàcia per ser un estat: la proposta del Catalonia Global Institute

El centre d'anàlisi organitza aquest dissabte, junt amb la Societat d'Estudis Militars, la Primera Jornada de Política Internacional i Defensa de Catalunya

Michelle O'Neill, al centre, amb altres dirigents del Sinn Fein després de guanyar les eleccions a Irlanda del Nord.
Michelle O'Neill, al centre, amb altres dirigents del Sinn Fein després de guanyar les eleccions a Irlanda del Nord. | Europa Press
28 de setembre de 2023, 13:47
Actualitzat: 29 de setembre, 0:54h
Aquest dissabte, el think tank Catalonia Global Institute (CGI) organitza la primera Jornada de Política Internacional i Defensa de Catalunya, amb la presència d'experts de prestigi, com l'exministre d'Exteriors d'Eslovènia Dimitrij Rapel; el professor Matt Overtrup, professor de la Universitat de Coventry, al Regne Unit, i Andrew Lambert, professor d'Història Naval del King's College de Londres. Els col·loquis tindran lloc al Reial Cercle Artístic (carrer dels Arcs, 5) a partir de dos quarts de deu del matí. La jornada es fa coorganitzada amb la Societat d'Estudis Militars.

Els ponents desenvoluparan temes com els factors que decideixen que una nació esdevingui un estat independent, el paper crucial de la diplomàcia i la relació internacional per part de les nacions sense estat que volen esdevenir com a tals, i els aprenentatges que pot extreure Catalunya de l'experiència d'altres nacions. L'exemple d'Eslovènia -amb anterioritat una república dins de la federació iugoslava- pot ser interessant, en aquest sentit. 


El Catalonia Global Institute va néixer el 2021 com un centre d’anàlisi d’afers internacionals amb la finalitat de dotar la societat catalana i les seves institucions d’un pensament propi en política internacional. En aquest temps, dirigit pel politòleg Abel Riu, expert en l'antiga URSS, ja s'ha convertit en un think tank de referència pel que fa a la reflexió i l’elaboració de propostes sobre les oportunitats de Catalunya en el concert global, sempre des de la perspectiva que un dia el país sigui un "subjecte polític amb aspiracions d’esdevenir un estat". "La intenció amb les jornades -explica el seu director executiu, Miquel Vila- és donar accés a Catalunya d'eines per construir un pensament sòlid i nacionalment centrat sobre politica internacional i defensa, i amb una mirada més amplia, contribuir a un canvi ideologic dins el nacionalisme català".

El novembre passat, el centre d'anàlisi va presentar un estudi molt elaborat sobre el paper de Catalunya en el context geoestratègic de la Mediterrània, en què aconsellava consolidar relacions bilaterals selectives amb actors concrets que puguin beneficiar els interessos catalans i apostar fort per una reindustrialització que pugui desenvolupar les oportunitats d'emmagatzematge i regasificació de Barcelona, i les energies renovables. L'abril passat van elaborar un informe sobre diversos casos de nacions que han assolit un estat o estan en vies de fer-ho, analitzant diversos exemples, d'Israel al nacionalisme irlandès.