Comparativa dels acords d'ERC i Junts: a canvi de què investiran Sánchez?

ERC obté el traspàs "integral" de Rodalies per fases, la condonació de part del deute del FLA i el verificador internacional en la taula de partits; Junts inclou el "lawfare" en la desjudicialització, tindrà mesa de diàleg pròpia i es compromet amb la governabilitat

Junqueras, Sánchez i Puigdemont, en imatges d'arxiu.
Junqueras, Sánchez i Puigdemont, en imatges d'arxiu. | Nació
09 de novembre del 2023
Actualitzat el 10 de novembre a les 10:50h
Pedro Sánchez serà president del govern espanyol amb els vots de tot l'independentisme català. Un escenari impensable fa tan sols uns anys i que, després de les eleccions del 23-J i de la constitució de la mesa del Congrés dels Diputats, ha anat prenent cada vegada més força fins que Carles Puigdemont ha culminat el viratge i ha concretat l'acord amb el PSOE. A canvi de què ERC i Junts investiran Sánchez? Aquestes són les claus de dues enteses que s'han gestat per separat i que han evidenciat, de nou, les mirades de reüll entre els exsocis de Govern.

ERC

- El Tsunami, dins l'amnistia: l'entesa per la llei que ha de desjudicialitzar definitivament el procés no va arribar fins que els republicans van tenir la garantia que la causa del Tsunami Democràtic hi estaria inclosa. "Amnistia per a tothom", sostenien la setmana passada els dirigents d'ERC. Sense amnistia, els republicans no haurien fet costat a Sánchez.

- Rodalies: una de les carpetes que més va costar va ser la dels trens. Finalment es va acordar un traspàs "integral" per fases que haurà de gestionar una nova empresa pública participada per la Generalitat i l'Estat. En aquesta companyia, la part del govern espanyol tindrà capacitat de veto, perquè les decisions rellevants necessitaran una majoria qualificada. Per ara no hi ha calendari, de manera que cada negociació a Madrid requerirà avenços en Rodalies.

- Condonació parcial del deute del FLA: en la vessant econòmica, la part més destacada és que Catalunya veurà condonats 15.000 milions de deute en mans del fons de liquiditat autonòmica, que permetra l'estalvi de 1.300 milions anuals en interessos. De la mesura se'n podran beneficiar altres comunitats autònomes que tinguin deutes amb el FLA. També hi haurà una comissió pensada per singularitzar el model de finançament per a Catalunya.

- Verificador internacional a la taula de partits: el pacte inclou una nova mesa de negociació al marge dels governs que inclourà un verificador internacional. Aquesta havia estat una de les demandes històriques de Junts a l'executiu espanyol per procedir al diàleg amb l'Estat.
 

Junts

- Mecanisme "internacional" per verificar acords: "Per la consecució dels acords, i tenint en compte les profundes discrepàncies reconegudes per les dues parts, el PSOE i Junts han acordat dotar-se d'un mecanisme entre les dues formacions, internacional, que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i realitzar el seguiment de tot el procés de negociació i dels acords als quals s'arribi entre els dos partits", indica el text. Junts sempre havia demanat un mediador internacional, i l'obtindrà després que ERC el pactés també la setmana passada.

- Diàleg actiu al novembre: En la primera reunió dels dos equips, que s'haurà de citar aquest mateix mes de novembre, es plantejaran dues qüestions. La primera, una part de reconeixement nacional. Aquí, Junts es compromet a plantejar un referèndum a través de l'article 92 de la Constitució, que parla de referèndums consultius aprovats pel Congrés. La formació també reclamarà la gestió del 100% dels impostos que es recapten a Catalunya.

- Contribució a la governabilitat: En la primera pàgina s'hi pot llegir que l'entesa és per "obrir una nova etapa" i per "contribuir a resoldre el conflicte històric sobre el futur polític de Catalunya". S'hi consigna la necessitat de resoldre aquest conflicte "en termes diferents als de l'última legislatura", en paral·lel a "procurar la governabilitat" durant el nou mandat. En l'última, la fórmula que es fa servir és aquesta: "L'estabilitat de la legislatura, subjecta als avenços i compliment dels pactes que resultin de les negociacions".

- El lawfare, dins l'amnistia: "Les conclusions de les comissions d'investigació que es constituiran en la propera legislatura es tindran en compte en l'aplicació de la llei d'amnistia en la mesura que es poguessin derivar situacions compreses en el concepte de lawfare o judicialització de la política, amb les conseqüències que, en el seu cas, puguin portar a accions de responsabilitat o modificacions legislatives", sosté el text, que es registrarà dilluns.

Acord ERC-PSOE by edicio naciodigital



Acord Junts-PSOE by edicio naciodigital