ERC i PSOE avancen en les propostes de «verificador» a la taula de partits

Aquesta figura servirà per facilitar les converses entre les dues formacions i serà el representant d'una entitat internacional

Oriol Junqueras i Félix Bolaños, aquest dijous a Barcelona.
Oriol Junqueras i Félix Bolaños, aquest dijous a Barcelona. | ERC
03 de novembre del 2023
Actualitzat a les 18:16h
Un dels punts de l'acord d'ERC amb el PSOE estableix la creació d'un espai de negociació entre els dos partits, en paral·lel a la taula de diàleg entre governs. Aquesta segona taula entre republicans i socialistes, comptarà amb un "mecanisme que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i realitzar seguiment de tot el procés de negociació i dels acords a què s'arribi", amb la finalitat que les propostes que arribin a la taula de diàleg -la taula entre governs- puguin implementar-se durant la legislatura. El document de l'acord fixa que aquesta persona es designarà "de mutu acord" i les dues parts ja han avançat en la tria aquesta figura, segons han explicat fonts d'ERC en una conversa informal amb periodistes.

Segons aquestes fonts, el PSOE ja ha acceptat propostes de "verificadors" de la negociació entre partits. L'objectiu d'aquesta figura és la "facilitar" les converses, verificar els acords i si s'estan complint. És una figura que no arribaria al paper de mediador, molt més intervencionista, però que aniria més enllà d'un relator o facilitador. Des d'ERC parlen de "verificador" i en la negociació s'ha posat èmfasi a definir concretament les funcions que tindrà aquesta figura, que formarà part de la taula de partits però no de la de governs, perquè el PSOE ho ha posat com a línia vermella. ERC ha acceptat que aquesta figura estigui, per ara, en l'espai de coordinació entre partits. Aquest verificador de "reconegut prestigi" serà un representant d'alguna entitat internacional de reconeixement mundial.

Els republicans han fet arribar als socialistes diverses propostes que podrien assumir aquesta funció i el PSOE n'ha acceptat dues. Ara cal negociar amb les institucions en qüestió per designar la persona concreta. Des d'ERC també es plantegen incloure en aquest comitè de coordinació amb el PSOE alguns negociadors que també formin part de la taula de diàleg entre governs. La represa de les reunions d'aquest mecanisme encara no té data, però tot apunta que se centrarà a aprofundir en la metodologia de la taula, perquè tingui estabilitat i funcionalitat a llarg termini. Els republicans estan convençuts de la necessitat d'aquesta eina, i per això li donen continuïtat, malgrat les crítiques que han arribat en les darreres hores des de l'entorn de Junts.

El mecanisme de verificació dels acords, que aquestes últimes setmanes s'ha traduït com a mediador o relator, també ha estat posat sobre la taula per part de Junts. En la conferència de Carles Puigdemont a Brussel·les per fixar les condicions de la negociació amb el PSOE va dir que era necessària aquesta figura per fiscalitzar i garantir el compliment dels acords. Durant les converses, aquest ha estat un dels esculls entre socialistes i juntaires. Ara, però, les negociacions estan encallades per l'abast de l'amnistia, cosa que ha refredat la investidura de Pedro Sánchez.