El PP català s'aboca a oferir a Feijóo uns resultats decisius

Alejandro Fernández assegura que Sánchez i Puigdemont s'estan "mimetitzant completament" i que han convertit la política en un "reality show sobre les seves vides"

Alejandro Fernández, aquest divendres a Castelldefels.
Alejandro Fernández, aquest divendres a Castelldefels. | ACN
25 d'abril del 2024
Actualitzat a les 23:19h



El Partit Popular de Catalunya ha encetat la campanya electoral a un dels seus feus, Castelldefels, on té el govern municipal, i ho ha fet amb l'objectiu d'oferir a Alberto Núñez Feijóo uns resultats que siguin decisius i permetin treure el PP de la perifèria de la política catalana. El candidat, Alejandro Fernández, ha assegurat que mai podia imaginar-se que Pedro  Sánchez i Carles Puigdemont acabarien "mimetitzant- se completament", convertint la política en "un reality show sobre la seva vida i els seus sentiments", en referència a la carta del president espanyol anunciant que reflexiona sobre una possible dimissió. Ha recordat que Puigdemont havia especulat sobre la seva retirada i ara ho fa Sánchez: "Els demano que siguin resolutius. Si dilluns anuncien que se'n van, tindran el nostre suport i la nostra comprensió", tot acusant-los de "populistes i egocèntrics". 

Ha assenyalat que totes les famílies mereixen respecte, "però també la tenia Rita Barberà i encara esperem les disculpes dels nostres adversaris", en referència a l'exalcaldessa de València. Fernández ha reiterat el missatge sobre l'"infern fiscal" i les propostes de retallades d'impostos que fa el PP, la urgència de posar fi a les okupacions il·legals i la manca d'una política eficaç en l'aigua. 

Fernández ha agraït el "coratge" dels militants i seguidors en els darrers anys, ha assegurat que sentir-se alhora català i espanyol "és el sentiment més meravellós" i ha destacat que aquestes eleccions són una "oportunitat per acabar amb el procés", assegurant que entén que molta gent se senti "cansada, esgotada" perquè no se surti mai del procés. "Però ara és el moment", afirmant que nota un corrent de fons que pot dur "el canvi"

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha acompanyat el candidat a Castelldefels. Ha estat un anunci del paper que tindrà la cúpula de Génova en aquesta campanya del PP, en què Feijóo participarà en nombrosos actes. Gamarra ha assegurat que "el canvi que necessita Catalunya només està representat per aquestes sigles", dient que surten "a derrotar l'independentisme per fer un Govern que sigui per a tots". "Sortim a guanyar el socialisme", ha afirmat, "perquè ningú està per damunt de l'estat de dret". 

Gamarra s'ha referit amb ironia a la "carta romàntica que Pedro Sánchez ens va enviar ahir", assenyalant que "algú que es pregunta si val la pena ser president del govern espanyol no mereix ser-ho" i acusant el líder socialista de "dividir i demonitzar mitja societat espanyola".  

La número dos de Génova ha elogiat el candidat, "perquè coneix els problemes reals dels catalans" i ha proclamat que "ja és hora d'acabar amb l'aliança de socialistes i independentistes". Ha preguntat retòricament: "Senyors de Junts, Esquerra i el PSC, de veritat treballen pels catalans o només per vostès?". Gamarra ha afirmat que Catalunya ha perdut el lideratge econòmic, ha citat l'informe PISA d'educació, assegurant que el nivell mitjà dels serveis sanitaris està per sota del de la resta de l'Estat. "Menys procés i més seguretat i impuls econòmic", ha resumit, subratllant que Salvador Illa s'ha convertit en "la corretja de transmissió entre l'independentisme i el sanchisme". 

El míting d'inici ha mostrat el que serà l'eix central de la campanya: presentar les eleccions com una tria entre només dues opcions, una representada pels partits independentistes, el PSC i els comuns, perquè formen part de la majoria de la investidura al Congrés, i l'altra, la "constitucionalista", que representa tan sols el PP. 

El PP ha viscut aquest inici de campanya amb optimisme. Totes les enquestes dibuixen un panorama en què el partit milloraria substancialment els seus resultats. Un dirigent rellevant de la formació es resistia aquesta tarda a donar una xifra de diputats, però finalment deia que esperaven "més que triplicar" els resultats. Però ho deia amb prudència. 

Al PP estan escarmentats. Les eleccions del 2012 va batre el rècord, amb 19 escons i fregant el 13% dels sufragis. Des d'aleshores, ja amb el procés en marxa, la reculada va ser clara. El 2015 van quedar en 11 diputats. El 2017, sota el règim del 155, van veure reduïda la seva representació a 4 i el 2021 tan sols a 3 diputats. Quedar per sota dels dos dígits seria vist com un fracàs. 

Hi hauria dues maneres de perdre pel PP. Una és quedant per sota de les expectatives. Però una altra és, tot i incrementar la presència al Parlament, continuar en la perifèria de la política catalana. Feijóo s'ha referit moltes vegades a la necessitat que el seu partit ocupi un espai més central en l'escenari català. Això també explica algunes giragonses de Génova respecte a Junts. Que el 12-M el PP emergís com una força decisiva per a una possible investidura de Salvador Illa seria una gran victòria. En cap cas seria fàcil. El mateix Alejandro Fernández va al·ludir al preu que posarien: la ruptura de tots els pactes amb l'independentisme.  

Desembarcament de Génova

Aquesta campanya escenificarà com mai l'aterratge de la cúpula del PP a Catalunya. Alberto Núñez Feijóo serà molt present aquests dies. El líder del PP té previst ser 8 dies a Catalunya: 3 a Tarragona (Ebre, Salou i Tarragona ciutat), 1 a Lleida, 1 a Girona i Blanes, i 3 més a Barcelona, amb l'acte central a Badalona -el 4 de maig- i tancament de campanya a l'Hospitalet. Alejandro Fernández coincidirà amb Feijóo en 6 d'aquests dies. 

El desplegament de dirigents estatals serà enorme. La secretària general, Cuca Gamarra, participarà durant 3 dies i obrirà la campanya aquest dijous a Castelldefels. Altres membres de la direcció espanyola que vindran són el portaveu, Borja Sémper, el responsable d'Economia, Juan Bravo, la vicesecretària d'Organització Carmen Fúnez, Paloma Martín, responsable de Medi Ambient, i Ana Vázquez, secretària d'Interior.  

El PP durà també la plana major dels seus presidents autonòmics. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, hi serà 2 dies, com l'andalús Juanma Moreno, l'extremenya María Guardiola i Alfonso Fernández Mañueco, president de Castella-Lleó. Tot el PP sap el que s'hi juga a Catalunya. Després vindran les europees. Però abans, vindrà Sánchez.