CSQEP s'ofereix a la CUP per pressionar el Govern a acceptar una reforma fiscal

"És o ara o mai", avisa el portaveu del grup al Parlament, Joan Coscubiela | La confluència d'esquerres considera que hi ha marge per recaptar fins a mil milions d'euros més

Joan Coscubiela, en una roda de premsa
Joan Coscubiela, en una roda de premsa | ACN
11 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:40h
Resituat ja en el procés sobiranista, Catalunya Sí que es Pot busca ser també actor clau en la negociació dels pressupostos. Un dia abans que la CUP celebri el consell polític en el qual ha de decidir quin és el seu posicionament davant del projecte que el Govern li ha posat sobre la taula, la confluència d'esquerres s'ofereix a l'esquerra anticapitalista per fer pinya i sumar forces a l'hora de demanar a la conselleria d'Economia que accepti una reforma fiscal que s'inclogui als pressupostos del 2017. 

"El fet que la CUP hagi acceptat negociar en solitari els ha afeblit en la seva posició negociadora. Oferim a la CUP treballar conjuntament per forçar la negociació", ha sentenciat el portaveu de CSQEP, Joan Coscubiela, que ha lamentat que el vicepresident Oriol Junqueras hagi renunciat al diàleg amb la resta de grups de l'oposició. Coscubiela ha subratllat que el temps per forçar canvis s'esgota. "És ara o mai. O forcem ara el Govern a fer una reforma fiscal o que tothom se n'oblidi", ha advertit.

La CUP ha respost a l'instant. La diputada Eulàlia Reguant ha recordat a Coscubiela que tenen els despatxos de costat i moltes ocasions de parlar-ne, especialment tenint en compte que durant tota aquesta setmana han coincidit pels passadissos del Parlament.
 
El portaveu de CSQEP ha titllat de "greu" i "irresponsable" la proposta feta pel Govern per a la llei de mesures fiscals i financeres perque "renuncia a obtenir més recursos" per la via d'una reforma fiscal. Tot i això, s'ha mostrat favorable a les mesures presentades pel secretari d'Hidensa, Lluís Salvadó, i que significaran una recaptació de 120 milions d'euros. Tot i això, ha considerat totalment insuficient aquesta quantitat i ha assegurat que batallaran fins al final perquè es faci una reforma fiscal "en profunditat". 

Un marge de fins a 1.000 milions d'euros

CSQEP ha instat ERC ha recordat les propostes fiscals que feia quan estava a l'oposició. De fet, segons Coscubiela, el Govern té marge per augmentar la recaptació en fins a 1.000 milions d'euros. Segons ha detallat, amb una reforma del tram autonòmic l'IRPF que apugi el tram alt per a les grans fortunes i abaixi les del tram baix per a les classes populars es podrien recaptar entre 250 i 400 milions. Ha assegurat també que es podrien sumar entre 300 i 350 més tornant a la llei de l'impost de successions i donacions prèvia a la reforma del 2010. Finalment, amb una reforma de la tarifa de l'impost de patrimoni calcula que es podrien ingressar entre 200 i 250 euros més.