La CUP planteja pel 12-M una «nova economia» per avançar nacionalment

Els anticapitalistes fan públic el pressupost electoral, 404.725€, gairebé 150.000 menys que el 14-F del 2021

Laure Vega i Laia Estrada
Laure Vega i Laia Estrada | CUP
04 d'abril del 2024
Actualitzat a les 19:46h

Una proposta "realista" que es pugui "materialitzar" per avançar nacionalment i així fugir dels plantejaments d'independentisme "màgic" que prometen que la independència es farà d'un dia per l'altra. Així planteja la CUP la seva aposta per les eleccions catalanes del 12-M, a partir de la creació d'una "nova economia" que tingui per objectiu garantir el "benestar de la majoria de població". La proposta l'han desgranat aquest dijous els anticapitalistes en una trobada amb la premsa. Serà divendres quan es presenti el lema de la campanya. 

En què es tradueix aquesta nova economia? En què es pot materialitzar? En apropiar-se dels "recursos estratègics" per construir sobirania. Un pla de xoc, també, perquè els serveis públics siguin veritablement públics i no comptin amb models híbrids publicoprivats. "Hem d'anar assumint la titularitat de tots els hospitals, de sectors estratègics com l'energètica pública", afegeixen fonts del partit. 

En aquesta nova economia, la formació que encapçala Laia Estrada n'exclou els macroprojectes -Hard Rock, aeroport del Prat, Quart Cinturó- i desenvolupar una "planificació econòmica" que tingui com a principals objectius la transformació ecològica, la nacionalització dels sectors essencials i estratègics, i la redistribució de la riquesa.

"Aquest nou rumb ens ha de permetre avançar en la garantia de drets essencials. Uns drets que en l'actualitat la majoria perceben com a privilegis i només estan a l'abast d'uns pocs", apunten des del partit. Entenen que aquest plantejament no "té encaix" en el marc de l'estat espanyol, però per això plantegen posar-hi les bases amb fets assumibles -per exemple, desenvolupant la renda bàsica universal o amb la farmacèutica pública- que després s'haurien de culminar amb la "ruptura" del règim del 78

La CUP també ha fet públic el pressupost electoral. Concretament, són 404.725 €, gairebé 150.000 € menys que el 2021, quan se'n van destinar 547.425 €. D'entre tots els partits, el 2021 els anticapitalistes van ser els que menys diners van gastar per la campanya. Els que més, el PSC amb 1.988.368 € i ERC, amb 1.901.000 €. Enguany, la resta de partits encara no han fet públics els seus pressupostos.