Descobreix quins permisos tens retribuïts a les eleccions del 12-M

La Intersindical recorda que és important saber que no són recuperables i que afecten totes les persones treballadores, tant qui vota com qui és candidata, membre d'una mesa electoral, interventora o apoderada

Els vots, a l'urna
Els vots, a l'urna | Adrià Costa
Redacció
06 de maig del 2024
Actualitzat el 07 de maig a les 8:13h

Encara que no tothom ho sap, en les eleccions d'aquest 12-M tens uns permisos retribuïts i no recuperables. Segons ha recordat la Intersindical a través d'X, afecten totes les persones treballadores, tant qui vota com qui és candidata, membre d'una mesa electoral, interventora o apoderada. Anem punt per punt.

L'ordre EMT/79/2024, del 16 d'abril, estableix les instruccions necessàries per a la participació de la ciutadania als comicis d'aquest diumenge al Parlament de Catalunya. Segons aquest text, el dia de la votació, si el tram de coincidència de la jornada ordinària amb l'horari dels col·legis electorals (de les 9:00 del matí a les 20:00 del vespre) és igual o menor de dues hores o bé no hi ha cap incidència, no hi ha dret a cap permís. Ara, si és major de dues hores i menor de quatre, les hores de permís retribuïdes i no recuperables són dues, i si és igual o major a quatre hores, quatre hores, que es redueixen proporcionalment en casos de reducció de jornada.

Permisos per a candidates, membres de mesa, interventores o apoderades

En qualitat de candidata, les condicions que s'han de donar són dues: 1) actes durant el període de campanya electoral quan es forma part d'una llista, i 2) s'ha de tenir en compte que se't pot demanar que aportis la documentació que permeti acreditar el fet causant del permís. En aquest cas, les hores de permís retribuïdes i no recuperables corresponen al temps indispensable per a actes de campanya.

En qualitat de membre d'una mesa electoral o interventora, la condició és que no es gaudeixi de descans el dia de la votació. Si es dona aquesta circumstància, les hores de permís retribuïdes i no recuperables són les equivalents a una jornada ordinària completa més les cinc primeres hores del dia immediatament posterior. Si, en canvi, sí que es té descans el dia de la votació, les hores de permís retribuïdes i no recuperables són les cinc primeres hores del dia immediatament posterior. Si ets apoderada, la condició és no tenir descans el 12-M i les hores de permís retribuïdes i no recuperables és el mateix dia dels comicis. 

Més enllà de l'esmentat, la Intersindical també ha recordat que no es pot veure alterada la correcta prestació del servei, l'equip responsable de Recursos Humans pot determinar el moment d'utilització de les hores concedides, i que hi ha imports de retribucions complementàries que l'ICS no retribueix durant el temps en el qual es gaudeixi d'aquests permisos.