Dirigents històrics d'ERC donen suport a la candidatura de Godàs i demanen a Junqueras que deixi pas

Puigcercós, Ridao, Huguet o Tresserras, entre d'altres, reclamen una "renovació" de cara al congrés del 30 de novembre i avisen que cal una "transició tranquil·la" per mantenir el partit "cohesionat"

Dirigents històrics d'ERC fan costat a la candidatura Nova Esquerra Nacional
Dirigents històrics d'ERC fan costat a la candidatura Nova Esquerra Nacional | NEN
10 d'octubre de 2024, 13:44

La candidatura Nova Esquerra Nacional (NEN) ha fet una exhibició de força aquest dijous al Col·legi de Periodistes. L'opció que lideren Xavier Godàs i Alba Camps per disputar el lideratge d'ERC a Oriol Junqueras ha presentat una llista de dirigents i militants històrics del partit que els donen suport. Entre els noms més destacats hi ha l'expresident d'ERC Joan Puigcercós i l'exsecretari general Joan Ridao, o els exconsellers Josep Huguet o Joan Manuel Tresserras, però també alguns protagonistes de la darrera etapa, com ara Carme Forcadell o Dolors Bassa. El diagnòstic compartit és que el partit necessita una "renovació" i que Junqueras ha de deixar pas.

La veterana Marta Cid, amb 46 anys de militància o l'exconseller Manel Balcells, també amb més de 30 anys al partit ha estat entre el públic. La llista de suports la completen altres membres del Govern de 2017, com Meritxell Serret, o l'exalcalde de Tarragona Pau Ricomà. També qui va ser diputada i portaveu del partit, Marina Llansana, l'exdiputat Agustí Cerdà, l'exconsellera Anna Simó o l'històric militant Francesc Codina. "És molt important aquest suport, perquè són persones que han marcat la història del partit", ha destacat Camps. 

Puigcercós ha estat l'encarregat de fer de portaveu de les persones que s'han posicionat a favor de la candidatura alternativa. L'expresident ha recordat que les persones que formen part de la llista de suports han tingut diverses responsabilitats, tant al partit com en l'àmbit institucional. Ara són militants de base, una peça clau per als partits segons ha destacat Puigcercós. "ERC està en una cruïlla, cal un canvi de direcció, d'aires, de persones i de cares, i fer-ho amb responsabilitat i estabilitat que el partit i Catalunya necessiten", ha dit. 

"Necessitem una renovació", coincideixen els exdirigents històrics que s'han posicionat a favor del tàndem Godàs-Camps. Abans havien donat suport a Junqueras i Rovira, que han gaudit d'àmplies majories la darrera dècada, però el diagnòstic que fan ara és que cal un canvi de lideratges després de la patacada electoral. La prioritat no és el congrés del 30 de novembre, que també, sinó l'endemà. "El partit ha de tenir un projecte clar i definit", ha dit Puigcercós. Ara com ara hi ha quatre candidatures que es disputen la presidència i ha dit que l'actitud de Junqueras "divideix".

No repetir el congrés de 2008: "Cal una transició tranquil·la"

"Demano a Junqueras una reflexió per fer una transició tranquil·la", ha dit l'expresident d'ERC, que ha recordat que el partit és un col·lectiu de persones que ha d'estar cohesionat. En aquest sentit, ha demanat "generositat" a Junqueras, perquè ara toca "una renovació". "El país necessita una ERC cohesionada i forta", ha dit, tot recordant que per primera vegada des de la recuperació de la democràcia que no hi ha una majoria d'obediència catalana al Parlament. "Hem de tornar a convèncer l'electorat", ha insistit. I per això cal que els lideratges de 2017 -Junqueras però també Carles Puigdemont- han de "deixar pas".

L'exdirigent republicà ha posat d'exemple la seva transició, que va ser "tranquil·la", i ha demanat no repetir el congrés de 2008. Puigcercós i Ridao, després d'uns mals resultats electorals el 2010, van optar per buscar un lideratge nou, fora del partit i la proposta li van fer a Oriol Junqueras i Marta Rovira. "Va ser una transició normal, vam deixar el partit endreçat perquè la nova direcció pogués remuntar", ha explicat. El següent cicle electoral va ser de creixement, però això ja s'ha acabat. "Portem un cicle electoral de davallada", ha recordat Puigcercós. Del prop del milió de vots que van assolir el 2019, fins al mig milió. La recepta no pot ser els lideratges unipersonals o "gairebé teològics", segons ha dit Puigcercós.

"Guanyarem el congrés"

Davant la crisi oberta entre les diverses candidatures i l'intercanvi de retrets, Xavier Godàs ha dit que el clima que es respira entre la militància de base no fa pensar en una ruptura, sinó que la sensació és de "preocupació". "La militància és molt madura i ens demana un debat serè", ha explicat. Godàs ha dit que la seva candidatura vol "parlar de política" i ha garantit que volen "guanyar" el congrés. "La Nova Esquerra Nacional és ERC, i ens quedem aquí", ha reblat. A partir del 30 de novembre, en funció dels resultats, es veurà quina és la situació de cara a configurar algun tipus d'acord. L'objectiu és guanyar, preservar la unitat del partit, i ha garantit "generositat" i voluntat inclusiva: "No hi sobra ningú".