El cas Juvillà s'encalla: la CUP espera moviments per situar Riera a la mesa del Parlament

La substitució del diputat a l'òrgan rector de la cambra no té encara data i necessita el suport d'ERC i de Junts

La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts
La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts | Parlament
08 de febrer del 2022
Actualitzat a les 21:00h
La mesa del Parlament i el ple s'ha tornat a reunir aquest dimarts, ara sí, amb Pau Juvillà oficialment cessat per ordre de la Junta Electoral Central. Abans que li fos retirat l'escó, però, el ja exdiputat de la CUP va deixar el càrrec de secretari tercer de la mesa per un problema de salut greu que l'abocava a estar de baixa mèdica. En ple serial parlamentari per intentar que Juvillà no fos rellevat sense sentència ferma del Tribunal Suprem, els anticapitalistes van proposar que Carles Riera ocupés el lloc de la mesa que quedava vacant. Una setmana després, però, la cadira continua buida.

La substitució de Juvillà per Riera a la mesa no està prevista a l'ordre del dia del ple que ha arrencat aquest dimarts. Quan es va fixar l'agenda de la sessió d'aquesta setmana, teòricament Juvillà continuava sent membre de la cambra, o almenys així ho creien els grups després d'haver votat el dictamen per ratificar-lo tant en comissió com en el ple. A hores d'ara, però, Riera no té data per ocupar la secretaria tercera de la mesa. "Estem valorant quan és millor que es produeixi la substitució", ha assegurat la diputada Eulàlia Reguant aquest dimarts. De moment, estan a l'espera que el Tribunal Suprem resolgui les cautelars de Juvillà per decidir si activen l'entrada del següent membre de la llista.

Però al marge de quant de temps estarà el grup amb vuit representants en comptes de nou, perquè Riera s'incorpori a la mesa necessita el suport tant d'ERC com de Junts en un moment en què la relació dels cupaires amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'ha deteriorat per l'acatament a la JEC que ha apartat Juvillà i la centrifugació de responsabilitats que ha fet la segona autoritat de Catalunya.

La CUP tem que la substitució a la mesa es bloquegi precisament com a conseqüència del xoc amb Borràs. Fonts del grup parlamentari d'ERC asseguren que ells no tenen inconvenient en donar suport a Riera i donen per fet que la plaça serà per a un dirigent de la CUP. Des de Junts també puntualitzen que, malgrat les tensions del moment pel cas Juvillà, Carles Riera tindrà el suport necessari per entrar a la mesa. La CUP recorda que aquest canvi a la mesa no estava vinculat a la situació judicial de Juvillà, sinó a la seva situació mèdica.

Una tria amb vot secret en urna
La votació d'un nou membre de la mesa s'ha de fer al ple i amb vot secret en urna, una dificultat afegida a la desunió que en aquests moments hi ha entre els tres grups independentistes. En aquesta votació, cada grup pot proposar candidats de les seves files i ocupa la vacant qui sumi més suports, una fita que la CUP considera relativament fàcil tenint en compte que s'escull només un membre de la mesa i que, en principi, Vox no juga en l'aritmètica parlamentària per decantar la balança cap a un candidat d'un altre grup.

De fet, aquesta legislatura és la primera en què la CUP ha ocupat un lloc a la mesa fruit d'un acord a l'inici de la legislatura que no va ser precisament fàcil. Els cupaires es van proposar aleshores per presidir la cambra, fet que Junts va rebutjar perquè considerava que, si ERC tenia la presidència del Govern, als de Carles Puigdemont els corresponia liderar el Parlament. Laura Borràs va ser votada finalment com a presidenta amb el suport d'ERC i el vot en blanc de la CUP.

La setmana passada, durant les negociacions per intentar defensar l'escó de Juvillà, els anticapitalistes van arribar a proposar assumir ells la presidència del Parlament per assumir totes les conseqüències judicials de desobeir la JEC. Tot i això, tant Junts com ERC van rebutjar aquesta possibilitat. 

La mesa del Parlament s'ha reunit aquest dimarts amb l'ambient enrarit per les explicacions que va donar Borràs aquest dilluns en l'entrevista a RAC 1 i que els grups reclamen que doni en seu parlamentària. La dirigent ha triat fer-ho a porta tancada a la junta de portaveus, encara pendent de convocar. En les últimes hores, també la secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha tancat files amb Borràs amb un comunicat on ratifica que va ser ella qui va ordenar fer efectiva l'ordre de la JEC el 4 de febrer amb efectes retroactius del 28 de gener i on també assegura que la presidenta sí que va acceptar la delegació de vot del dirigent de la CUP. La mesa ha decidit encarregar un informe als serveis de la cambra que reculli la successió de fets des de que la JEC va imposar un termini de cinc dies per apartar Juvillà.