El Govern aprovarà els pressupostos sense tenir lligat el suport de la CUP

El 9 de novembre es manté com la data prevista per l'executiu a l'hora de presentar els comptes i l'executiu confia en un acord amb els anticapitalistes: "Serem capaços de posar-nos d'acord"

Pere Aragonès, Jordi Puigneró i Laura Vilagrà, abans de la reunió del Govern.
Pere Aragonès, Jordi Puigneró i Laura Vilagrà, abans de la reunió del Govern. | Govern
02 de novembre del 2021
Actualitzat a la 13:49h
El Govern té decidit aprovar els pressupostos dimarts vinent, 9 de novembre, encara que no tingui lligat el suport de la CUP. Així ho ha determinat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, després de la reunió setmanal del gabinet català, en la qual els comptes catalans han estat damunt la taula. El 9 de novembre és la data límit per encetar els tràmits necessaris al Parlament que derivin en l'aprovació dels pressupostos abans que acabi l'any, de manera que puguin entrar en vigor el gener del 2021. Malgrat la confiança del Govern en arribar a una entesa amb la CUP, els anticapitalistes es mantenen escèptics i consideren difícil tancar un acord abans de dimarts vinent. Per això l'executiu ha mantingut el full de ruta previst -que passava, en inici, per aprovar els comptes el 2 de novembre- i intensificar els contactes per arribar a una entesa ja en el tràmit parlamentari. El primer escull serà evitar una esmena a la totalitat.

La prioritat del president de la Generalitat, Pere Aragonès, és la d'entendre's exclusivament amb la CUP per donar continuïtat a l'acord d'investidura, i sobre la taula "només" hi ha aquest escenari, segons Plaja. En tot cas, però, els oferiments del PSC han estat reiterats i, de fet, Salvador Illa va indicar en una entrevista a NacióDigital que, si és pels socialistes catalans, a Catalunya hi haurà pressupostos. "La prioritat és aprovar-los amb el suport de la CUP", ha indicat la portaveu del Govern, que ha esquivat qualsevol polèmica sobre els comptes estatals, en els quals els socis de l'executiu han tingut discrepàncies en la tramitació. Plaja, això sí, ha indicat que els pressupostos de Pedro Sánchez són "insuficients", sobretot pel grau d'execució.

La votació diferenciada en la tramitació dels comptes, ha ressaltat Plaja, "no afecta" el Govern. Tampoc, per ara, la incertesa sobre els pressupostos catalans, que no tenen el suport garantit. "És molt difícil pactar-los abans del 9 de novembre", ha apuntat aquest matí Eulàlia Reguant, diputada de la CUP i una de les encarregades de negociar per part dels anticapitalistes. "Les negociacions seran complexes, ja ho sabíem", ha apuntat Plaja. Al llarg dels últims dies hi han hagut contactes reiterats entre les formacions, sense capacitat -per ara- d'acostar posicions. L'estratègia de la CUP, com va detallar NacióDigital fa dues setmanes, passava per demorar l'entrada en vigor dels comptes.

Per ara, els comptes que prepara el conseller d'Economia, Jaume Giró, no donen sortida a algunes resolucions recents del Parlament que reclamaven crear nous impostos. la majoria de la cambra va aprovar fa just un mes, en l'últim debat de política general, aprofundir en la fiscalitat mediambiental i en la que grava els pisos buits. Aquestes resolucions són, sobre el paper, d'obligat compliment pel Govern, que per ara ha optat per ignorar la petició. En concret, el Parlament va validar un article que instava a "potenciar una fiscalitat verda, adoptant mesures fiscals que incentivin comportaments més respectuosos amb el medi ambient". La "transformació verda" és una de les prioritat d'Aragonès, que es desplaçarà a Glasgow aquest cap de setmana per representar Catalunya en la cimera del clima que se celebra a la ciutat escocesa.

Els darrers anys, l'executiu ja ha aprovat diversos impostos que graven aquelles activitats que contaminen, amb l'objectiu de minimitzar l'impacte sobre el medi, com el tribut als vehicles contaminants, l'aviació comercial, l'emissió de gasos contaminants per part de la indústria, o la generació i transport d'energia. El Parlament, en tot cas, li ha reclamat que creï noves figures, però l'actual esborrany de pressupostos no ho preveu. Aquesta resolució aprovada fa un mes, de fet, va ser presentada per ERC i Junts, i el pla de Govern d'aquesta legislatura de l'executiu català inclou també "intensificar els tributs mediambiental existents" i crear un "impost segons les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle produïdes per determinades activitats econòmiques".

La CUP ha reclamat reiteradament que es compleixin, com a mínim, les línies mestres del pacte d'investidura d'Aragonès. I això inclou concrecions en la carpeta d'habitatge i la de salut -en l'esforç pressupostari a l'atenció primària o els canvis al 061-, que es voldrien estendre al capítol d'impostos. Fonts anticapitalistes admetien fa unes setmanes dificultats manifestes per assolir avenços, de la mateixa manera que han topat amb un "no" de Giró en l'increment de la pressió fiscal. El protocol antidesnonaments i les acusacions de la Generalitat en processos oberts contra manifestants independentistes també apareixen com a focus de tensió.