El pla de la CUP: demorar l'entrada en vigor dels pressupostos per assolir un acord

La formació anticapitalista veu "verd" un pacte amb el Govern abans del 9 de novembre, data que l'executiu valora per validar els comptes i complir amb l'objectiu d'aplicar-los a principis del 2022

Dani Cornellà, Carles Riera i Dolors Sabater (CUP), aquest dimecres al Parlament
Dani Cornellà, Carles Riera i Dolors Sabater (CUP), aquest dimecres al Parlament | ACN
Joan Serra Carné / Sara González
20 d'octubre de 2021, 20:37
Actualitzat: 21 d'octubre, 16:18h
El conseller d'Economia, Jaume Giró, va assolir un compromís: que els nous pressupostos de la Generalitat entrarien en vigor a principis de gener del 2022. La puntualitat perseguida per Giró en l'aplicació dels comptes és una novetat, perquè el Govern no ha aconseguit que es complís el calendari en la darrera dècada. I el conseller va fer un altre anunci aquest mateix mes d'octubre al Parlament: que l'executiu aprovaria els pressupostos -abans de la seva tramitació parlamentària- en els primers dies de novembre, termini que també ha fet seu el president, Pere Aragonès. Però, ara mateix, el doble objectiu perilla.

La CUP, soci prioritari del Govern per validar els comptes, veu "verd" un pacte abans del 9 de novembre i ja treballa amb l'escenari que se'n demori la seva entrada en vigor més enllà del primer dia del nou any. Així ho detallen a NacióDigital diverses fonts coneixedores de les negociacions, tant de les intencions de l'executiu com de la formació anticapitalista, ara mateix l'únic grup parlamentari que entra en l'equació de les converses, perquè el PSC i En Comú Podem no hi estan implicats.

Per què la data del 9 de novembre ha pres rellevància? Perquè ja s'ha conjugat al Govern com a possible dia d'aprovació dels pressupostos al consell executiu, per bé que a Economia es remet sempre al concepte "principis de novembre". A més, complir amb el termini d'inicis de mes facilitaria arribar amb marge suficient al Parlament per validar els comptes i tenir-los operatius amb l'arrencada del nou exercici. A Economia són partidaris de no acumular retards i ERC també vol accelerar la interlocució amb la CUP per assolir una entesa abans que s'afronti la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. En aquest sentit, aquest dijous s'ha produït una reunió de coordinació entre Junts i els republicans amb Aragonès, Sergi Sabrià, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, Laura Borràs, Jordi Puigneró, Albert Batet i Jordi Sànchez.

Els anticapitalistes han tingut contactes periòdics amb els republicans -amb intervenció directa d'alts càrrecs de Palau per atendre els acords de la investidura- i també s'han produït diverses reunions de la CUP amb Giró i el seu equip des de principis de setembre. Uns contactes amb els socis del Govern -amb continuïtat en el ple d'aquesta setmana a la cambra catalana- que no han servit per madurar cap entesa. Almenys, cap de definitiva. I el temps corre.

Complir amb el pacte d'investidura
La CUP ha reclamat reiteradament que es compleixin, com a mínim, les línies mestres del pacte d'investidura d'Aragonès. I això inclou concrecions en la carpeta d'habitatge i la de salut -en l'esforç pressupostari a l'atenció primària o els canvis al 061-, que es voldrien estendre al capítol d'impostos. Fonts anticapitalistes admeten dificultats manifestes per assolir avenços, de la mateixa manera que han topat amb un "no" de Giró en l'increment de la pressió fiscal.

En el ple del Parlament del 6 d'octubre, el conseller d'Economia ho va deixar clar. "No augmentarà l'impost sobre el patrimoni ni pujarem els impostos a les empreses familiars", va dir l'encarregat de formular un projecte de pressupostos. La CUP havia reclamat que es modifiqués l'impost de patrimoni amb una rebaixa del mínim exempt, la limitació a l'acumulació per despossessió, la creació d'una figura impositiva per qui tingui més de 10 milions d'euros i l'augment dels trams superiors de l'IRPF que afectés els contribuents amb ingressos superiors als 60.000 euros.

Dues qüestions centrals més en l'acord d'investidura entre ERC i CUP, que els anticapitalistes consideren que no s'han vehiculat com caldria, han tingut protagonisme en la sessió de control al Parlament d'aquest dimecres. El diputat Xavier Pellicer ha demanat que cessin les acusacions de la Generalitat contra manifestants independentistes i també ha reclamat avenços en el protocol antidesnonaments pensat per a famílies vulnerables. Pellicer ha retret a Aragonès que el protocol traslladat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja hagi quedat descartat per part de la instància judicial. A la CUP ha provocat malestar que la comunicació sobre aquest fet no hagi arribat del mateix executiu sinó, de forma indirecta, del Col·legi d'Advocats.

El calendari de la negociació dels pressupostos és, doncs, una incògnita. Al Govern encara es prioritza un pacte previ amb la CUP abans de portar els comptes al consell executiu, però els anticapitalistes no veuen clars els tempos. Qualsevol entesa s'hauria de validar en assemblea i no es preveu, ara mateix, una resolució tancada a l'esprint.
Arxivat a