El govern espanyol reforça el seu compromís amb la monarquia en plenes negociacions d'investidura

Bolaños subratlla "l'enorme transcendència històrica" de la jura de la princesa Elionor el 31 d'octubre i elogia la Corona per "saber integrar totes les visions del país"

Elionor i Felip VI, en un acte oficial.
Elionor i Felip VI, en un acte oficial. | Europa Press
10 d'octubre de 2023, 13:20
Actualitzat: 13:23h
El govern espanyol ho té tot preparat per al pròxim 31 d'octubre, quan la princesa d'Astúries, Elionor, compleix 18 anys i ha de jurar la Constitució. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha destacat aquest dimarts "l'enorme càrrega simbòlica i transcendència històrica" que tindrà l'acte de jura en una sessió que "garanteix la continuïtat de la Corona". L'executiu, que avui ha sol·licitat formalment una sessió conjunta de Congrés i Senat per l'acte d la jura, ha atorgat a Elionor el Gran Collar del Gran Orde de Carles III.

Félix Bolaños ha subratllat la col·laboració institucional de les Corts Generals (Congrés i Senat), la Casa Reial i el govern espanyol per organitzar aquesta sessió parlamentària, que mostra "la fortalesa de la democràcia i els valors fonamentals de la Constitució, com són la igualtat, la llibertat i el pluralisme". Bolaños ha destacat "la capacitat que té la monarquia per adaptar-se als canvis i integrar les diverses visions que integren el nostre país". 

Bolaños no ha concretat quan se li ha preguntat si el debat d'investidura es faria abans de la jura d'Elionor i ha afirmat que "es farà abans del 27 de novembre". Una manera de resignar-se al fet que tot indica que la investidura serà posterior al 31 d'octubre, encara sota un govern en funcions. Per tant, probablement no hi haurà la fotografia de la jura de l'hereva de la Corona amb el nou govern de coalició, investit amb vots independentistes. El 27 de novembre és la data límit per evitar anar a noves eleccions.

Sobre la decisió dels partits sobiranistes de no assistir a la sessió de la princesa d'Astúries i si això podia enterbolir les negociacions, Bolaños ha dit que "cada partit ha de prendre les seves decisions i no li correspon a ell el valorar-les". Preguntat sobre la proposta d'amnistia de Sumar, que es presentarà aquesta tarda a Barcelona, hi ha mostrat el seu respecte, tot dient que no és un document de l'executiu.

Amb aquest acte, la futura reina ha de protagonitzar un dels passos institucionals més rellevants de la seva trajectòria pública, com és la jura de la Constitució. És un procediment que se celebra en una sessió plenària al Congrés i el Senat. Des de l'executiu i Ferraz voldrien que aquesta jornada se celebrés en una situació no excepcional sinó consolidada. És a dir, que no hi hagués un govern espanyol en funcions, com ara. Tot indica, però, que no serà així.

Ahir, Alberto Núñez Feijóo es va reunir amb Pedro Sánchez dins del marc de contactes del líder socialista de cara a la investidura. Un encontre que només va servir per evidenciar la distància entre tots dos actors polítics. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha criticat durament el líder del PP per atacar l'executiu per mostrar "equidistància" davant el conflicte a Israel després de l'acció terrorista de Hamàs. "Rodríguez ha assenyalat que "el que hauria de fer el PP és donar suport al govern en un moment com aquest".

Sobre possibles escenes de protesta contra l'executiu impulsats des del PP amb motiu de la celebració del 12 d'octubre, la portaveu ha reclamat "respecte a la festa nacional perquè no sigui la festa de l'insult". Ha recordat que s'expressen protestes contra l'executiu "sempre que no governa el PP".