Sánchez té més pressa per Elionor que per la carpeta catalana

Després del debat fallit de Feijóo, el PSOE premerà l'accelerador perquè la investidura sigui la setmana del 17 d'octubre, amb l'objectiu que el govern estigui constituït quan la futura reina juri la Constitució el 31 d'octubre

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés.
Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés. | Eduardo Parra / EP
27 de setembre de 2023, 19:50
Actualitzat: 22:18h
"Avui s'obre una nova etapa". La frase és de Yolanda Díaz, vicepresidenta en funcions del govern espanyol, en una conversa informal aquest dimecres amb els periodistes del Congrés un cop Alberto Núñez Feijóo ha fracassat en el seu primer intent d'investidura. Sumar té pressa. Des de l'endemà del 23-J, demanava celeritat a Pedro Sánchez perquè liderés la revalidació del govern progressista. Davant d'aquestes crides dels socis, el PSOE, però, contemporitzava, receptava calma i vacances. Però, ara sí, els socialistes volen prémer l'accelerador. No volen esperar fins al 27 de novembre, quan s'acaba el termini màxim per investir un president i evitar una repetició electoral. Però per què tanta pressa sobrevinguda? Per accelerar l'amnistia que demanen els partits independentistes? No, al darrere hi ha una qüestió de fons: la princesa Elionor.

Serà el pròxim 31 d'octubre, amb motiu del seu 18è aniversari, quan la futura reina protagonitzi un dels passos institucionals més rellevants de la seva trajectòria pública: la jura de la Constitució. És un procediment que se celebra en una sessió plenària al Congrés i el Senat. Des de Ferraz voldrien que aquesta jornada destacable per a la història d'Espanya se celebrés en una situació no excepcional sinó consolidada. És a dir, que no hi hagi un govern espanyol en funcions, com ara. Si no, un executiu exercint amb tots els poders.

Segons diverses fonts socialistes consultades per Nació, el pla de Sánchez és que Elionor juri la Constitució amb un govern constituït. No hi hauria problema tècnic si calgués fer-ho amb un govern en funcions, però és una qüestió de missatge. En plena negociació sobre l'amnistia, en què s'acusa Sánchez de trencar l'ordre constitucional, el socialista vol demostrar el seu sentit d'estat i transmetre la imatge d'un president que guarda el funcionament institucional de l'Estat. Felip VI s'hi avé.

Perquè això sigui possible, el PSOE ja disposa d'una previsió en el calendari. El rellotge per a la investidura de Sánchez s'activarà definitivament a partir de divendres, quan es confirmi la investidura fallida de Feijóo al ple del Congrés, convocat al migdia. Llavors el rei haurà de decidir un nou candidat per a la investidura. Sánchez i el seu entorn tenen previst que el ple sigui el 17 i 18 d'octubre, de tal manera que el 31 d'octubre ja estaria tot enllestit per a l'efemèride de la futura reina. Ara fa gairebé un mes, el portaveu del PSOE, Patxi López, ja va apuntar en públic la setmana del 17 d'octubre per a celebrar la sessió d'investidura. No va voler concretar el motiu.

Per què el 31 d'octubre? La tradició marca el dia per la jura en el mateix aniversari del membre de la casa reial. La cerimònia solemne es va concretar la setmana passada després d'una reunió celebrada a iniciativa de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, amb la presència del president del Senat, Pedro Rollán, el govern espanyol i la Zarzuela. Després que Elionor assisteixi a la sessió del Congrés i Senat, està previst que rebi el collar de l'ordre Carles III al Palau Reial, en presència dels poders de l'Estat. Després dels actes institucionals al Congrés i al Palau Reial, tindrà lloc a El Pardo una celebració familiar.Joan Carles I té previst ser-hi present. Als actes institucionals, però, el rei emèrit no ha estat convidat.
 
 

Leonor, en la seva arribada a l'Acadèmia General Militar de Saragossa Foto: Marcos Cebrián / EP



Ara bé, perquè tot això es compleixi, el PSOE ha de convèncer l'independentisme. Els socialistes, d'entrada, són molt optimistes i creuen que tot el peix ja està venut i només esperen que passi aquesta setmana d'investidura fallida per seure a la taula els negociadors i tancar un acord. "Estem esperant al final d'aquesta farsa. Que caigui el teló com més aviat millor i el candidat finalitzi el seu trist periple per la política nacional", apunten fonts de Ferraz, que avisen que ara s'ha "acabat el temps de la política de ficció" i "comença el temps de la política que pensa en els ciutadans". 

Malgrat aquest optimisme, però, hi ha moltes incògnites obertes i molts serrells per tancar. El que és un fet és que ja fa setmanes que el PSOE i ERC van pactar per escrit que hi haurà amnistia, però no els detalls. Així ho confirmen fora de micròfon ambdues parts. Algunes fonts dels republicans consultades per Nació, fins i tot asseguren que la carpeta de l'amnistia ja la van obrir els d'Oriol Junqueras amb els socialistes quan van abordar la reforma del codi penal

L'equip de Sánchez confia que amb l'ús del català al Congrés, l'amnistia i l'oficialitat del català a la Unió Europea -encara no materialitzada-, ja n'hi haurà prou per tenir el suport d'ERC i Junts. Als republicans els coneix d'altres negociacions. Però no als de Carles Puigdemont. Sigui com sigui, Sánchez sap que ho haurà d'explicar molt bé a la ciutadania espanyola si no vol perdre força electoral fora de Catalunya. Té previst iniciar una ruta per diverses comunitats autònomes per explicar la seva posició. La primera parada serà dissabte, a Sevilla.

Però què diu l'independentisme sobre la possibilitat d'arribar a un acord aviat? Tant al Congrés com al debat de política general del Parlament, ERC i Junts han advertit que no n'hi ha prou amb l'amnistia i que també cal concretar avenços en l'autodeterminacióGabriel Rufián, cap de files d'ERC a Madrid, va advertir durant el ple dimarts a Sánchez que l'amnistia ha de preveure una sortida perquè Catalunya voti el seu estatus polític: "Si no és així, servirà de molt poc". La líder de Junts a la capital espanyola, Míriam Nogueras, va avisar. al seu torn, que per desbloquejar la investidura, no n'hi haurà prou amb un pedaç: "Si hi ha acord, ha de ser històric. Un compromís com no hi ha hagut des del 1714". ERC i Junts volen més, Sánchez s'aferra al seu esperit de resistència i correrà per Elionor.