El nou govern del PP a les Illes Balears elimina les conselleries d'Igualtat i Medi Ambient

Les competències d'aquestes dues matèries quedaran diluïdes en un departament de Famílies i Assumptes Socials i en un altre de Mar i Cicle de l'Aigua

El nou govern del PP a les Illes Balears liderat per Marga Prohens
El nou govern del PP a les Illes Balears liderat per Marga Prohens | PP
Lluís Girona
11 de juliol del 2023
Actualitzat a les 11:00h
Les Illes Balears ja dibuixen com seria un govern del PP a l'Estat. La nova presidenta MargaProhens ha configurat el seu nou executiu amb un fet que deixa entreveure com seran les seves polítiques: ha eliminat les conselleries d'Igualtat i de MediAmbient que sí que existien durant els governs de la socialista FrancinaArmengol.

Ara, el nou executiu de Prohens ha creat una conselleria de Famílies i Assumptes Socials, que es quedarà amb les competències d'Igualtat, i una altra de Mar i Cicle de l'Aigua, que també assumirà el que abans era la cartera de Medi Ambient. Així doncs, el nou govern popular rebaixa la contundència pel que fa a la lluita contra la violència masclista i davant l'emergència climàtica.

El govern de les Illes Balears estarà conformat per 10 conselleries -sis liderades per homes i quatre per dones- ocupades pel PP, ja que, a diferència del País Valencià, Vox només donarà estabilitat a l'executiu des de l'oposició. L'acord assolit entre les dues formacions inclou un programa de 110 punts per "posar fi a les polítiques socialistes i separatistes" que consideren que ha aplicat l'anterior govern. Entre les seves prioritats consideren atendre el problema de la "falta de llibertat lingüística", apuntant cap a una nova guerra contra el català.

De fet, entres les mesures pactades s'inclou crear una Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística que substituirà l'actual Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, que està concebuda per defensar els drets dels catalanoparlants en tots els àmbits de la societat. En la mateixa línia, al País Valencià també es va anunciar l'eliminació d'aquesta oficina en el marc d'una bateria de decisions contra la llengua catalana.

PP i Vox també inclouen en els 110 punts programàtics reforçar la "inspecció educativa" per assegurar que no hi ha "intromissions ideològiques" a les aules. A banda, també plantegen modificar la llei que garanteix l'ús del català com a única llengua en les comunicacions externes i internes de l'administració pública balear per evitar, segons asseguren, que "s'impedeixi el bilingüisme i la llibertat de llengua".