El PSC esquiva la revisió de la relació amb el PSOE en el seu congrés

Els socialistes catalans reconeixen que travessen una situació "complicada" tant a nivell intern com en l'aliança amb el PSOE | El partit que lidera Iceta intentarà fixar les bases d'una remuntada que es preveu lenta

04 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:29h

Miquel Iceta, al comitè federal del PSOE. Foto: ACN


Aquest no és un congrés fàcil per al PSC. Ho reconeix la seva pròpia direcció. El partit és més petit que mai després de l'escissió que va patir fa dos anys i, tot just ara que estava en un context de resistència, ha esclatat una crisi amb el PSOE sense precedents. En aquest escenari, els socialistes catalans no amaguen la seva preocupació però pretenen fer de la necessitat virtut i aconseguir traçar un full de ruta que, amb el segell de la transició "suau i tranquil·la" que abandera Miquel Iceta, permeti al partit iniciar una remuntada que saben que serà lenta.

A l'espera de la reacció de la gestora del PSOE i del comitè federal per haver trencat la disciplina de vot i mantenir el "no" a Mariano Rajoy fins al final, el PSC vol evitar que en aquest congrés coguin les ferides. És per això que la cúpula ha procurat apartar del debat central la revisió del protocol de relacions amb el PSOE. Iceta ja va dir que no tenia cap intenció de posar sobre la taula la redifinició dels vincles encara que hi ha veus del partit que demanen que el PSC, en comptes d'esperar la reacció del PSOE, ha de ser "proactiu" a l'hora de plantejar una relació que garanteixi la seva identitat i la seva autonomia. De poc ha servit a jutjar per les paraules de l'encara secretària d'Organització, Assumpta Escarp: "En el nostre congrés no es planteja la revisió del protocol de relació amb el PSOE".

La incomoditat de Miquel Iceta

Així doncs, la consigna de l'actual direcció és no moure ni un dit en aquest sentit a no ser que així ho sol·liciti el PSOE. Mentre que els socialistes catalans sostenen que un canvi en les relacions hauria de ser consensuat i debatut pels congressos d'ambdues parts, des de la gestora que comanda Javier Fernández ja han deixat caure que amb una reunió del comitè federal n'hi hauria prou per aconseguir que el PSC desaparegui de tots els òrgans de direcció del PSOE.

Fonts coneixedores de la situació expliquen que Iceta, un líder que sempre ha mantingut un caràcter oficialista amb Ferraz, està especialment afectat per la situació. Al conclave han arribat vives algunes esmenes que s'emmarcaran en la comissió d'estatuts i que es concentren en demanar més visibilitat parlamentària i la preservació de la seva autonomia a l'hora de decidir la participació en els òrgans de direcció del PSOE. A la ponència marc, la que marca el full de ruta pels pròxims quatre anys, es recorda, simplement, que "el PSC, ara més que mai, ha de tornar a ser el partit amb personalitat jurídica pròpia, sobirà i autònom de la seva fundació". 

Cap representant de la gestora del PSOE

Escarp reconeix que la situació del partit és "complicada". Vénen de dos anys en els quals, amb una executiva inicialment d'impàs després de la dimissió de Pere Navarro, han hagut d'afrontar quatre episodis electorals i tres primàries. A tot això s'hi suma la crisi amb el PSOE per l'abstenció que ha permès que Mariano Rajoy sigui president.

La tensa relació amb la gestora també es reflectirà en el fet que cap membre d'aquest òrgan de direcció provisional fins que el PSOE convoqui el seu congrés assistirà al conclave del PSC. Escarp ha excusat Fernández, que també és president d'Astúries: "No pot assistir per motius d'agenda de la seva comunitat". Sí que hi faran acte de presència representants de les federacions socialistes d'Euskadi, País Valencià i Balears, justament els territoris on més comprensió ha trobat el PSC. La resta de federacions també han estat convidades però no hi enviaran cap representant.

Durant tres dies al voltant de quasi 2.000 persones desfilaran pel congrés del PSC. Aproximadament uns 800 són delegats i uns altres 800 són convidats que poden participar en les comissions i els debats. Especialment esperat és el moment en el qual Iceta presenti la nova direcció, en la qual l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, assumirà la secretaria de Política Municipal. La dirigent que va perdre les primàries amb un 46% de suport ha demanat negociar alguns dels noms de la direcció perquè tot el partit s'hi senti reflectit, com ara el del secretari d'Organització. Assumpta Escarp no repetirà en el càrrec. Amb tot, la militància ha triat continuïtat i això, inevitablement, es veurà reflectit en la tria de les persones que seguiran remant al capdavant del partit amb Iceta.