El PSC explora el desacord independentista per fer Granados presidenta del Parlament

Els socialistes, que veuen una escletxa per liderar la cambra si no hi ha entesa, necessiten que Junts no voti a favor del candidat que puguin avalar ERC i la CUP

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, aquest dimecres al Parlament
La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, aquest dimecres al Parlament | ACN
03 de març del 2021
Actualitzat el 01 de maig a la 13:23h
El PSC no es dona per vençut ni en la cursa per presidir la Generalitat ni en la d'ostentar la presidència del Parlament. Salvador Illa insisteix que no és impossible tenir una aritmètica viable lligada, i ha refermat que el seu primer objectiu és situar el 12 de març Eva Granados al capdavant de la segona institució del país. Segons ha pogut saber NacióDigital, hi ha una escletxa que veuen els socialistes i que temen també els independentistes: el desacord que es pot produir entre ERC, Junts i la CUP. 

Fonts coneixedores de les negociacions asseguren que Illa manté converses obertes tant amb ERC com amb Junts. De fet, l'aspirant socialista ha assegurat aquest dimecres, en una entrevista a TV3, que està parlant amb tots els partits "excepte Vox". De portes endins, el PSC admet que ho té difícil per presidir el Parlament, però també assegura que existeix una possibilitat d'aconseguir el seu propòsit, si els partits independentistes no aconsegueixen arribar a una entesa. 

Fins ara, la CUP ha manifestat la seva predisposició a assumir responsabilitats a la mesa del Parlament, que consideren "clau" per al rumb de la legislatura i el blindatge de la sobirania de la cambra, defensada aquest dimarts amb la presentació d'una proposta de resolució conjunta amb ERC i Junts. Al seu torn, els republicans han rebut amb els braços oberts aquesta possibilitat, tot afirmant públicament que aquest càrrec l'ha d'ostentar una persona "independentista i d'esquerres". Però Junts considera que, segons els resultats electorals i reproduint l'entesa de l'última legislatura amb ERC, li correspondria presidir la segona institució del país, de la mateixa manera que, quan han comandat la Generalitat, aquest càrrec l'ha assumit ERC. De fet, el partit sospesa dues possibles candidates: Laura Borràs i Meritxell Budó. 

Estaria, doncs, Junts disposada a cedir per votar a favor d'un president del Parlament de la CUP o bé defensarà fins al final que, amb 32 diputats, li correspon comandar la cambra? Fonts del partit asseguren que no han parlat de la mesa ni amb ERC ni amb la CUP. "No hi ha res pactat. No demanem res. Treballem per un acord programàtic que doni estabilitat a la legislatura i permeti superar la crisi econòmica i social que patim", asseguren les veus consultades. ERC confirma que no han parlat encara amb Junts de la presidència del Parlament, quan falta pràcticament una setmana per al ple de la constitució de la cambra, i admeten que el desacord pot afavorir el PSC. "És una possibilitat, per això la importància de parlar-ne i posar-nos d'acord abans", insisteixen els republicans.

És en aquestes aigües remogudes que els socialistes veuen l'oportunitat de treure'n rèdit. Més encara quan la tria és secreta i en surt guanyador l'aspirant amb més vots. Arribats a la data límit sense un acord entre ERC, CUP i Junts, i amb els posicionaments enrocats, hi ha un escenari que entreveuen com a possible: que republicans i cupaires votin el candidat o candidata dels anticapitalistes (això sumaria 42 vots a favor) i que els de Carles Puigdemont, molestos per considerar que se'ls pren el càrrec que els pertoca, se'n desmarquessin i apostessin per donar suport a la seva pròpia candidata.

Una carambola que podria beneficiar el PSC

Tenint present que és president del Parlament el nom que obtingui més vots, aquest escenari obriria per complet el tauler i augmentaria les possibilitats del PSC, que també sumaria 42 vots amb el suport de Cs i el PP. En aquest escenari, els vots de comuns -8 diputats- i de Vox -11 representants- podrien decantar la balança. De fet, cedir un lloc a la mesa al grup de Jéssica Albiach per guanyar la pugna per la presidència del Parlament també és un dels asos a la màniga que tenen tants socialistes com republicans en aquesta cursa. Els comuns, però, tampoc tenen, per ara, cap oferta sobre la taula.

L'aspiració dels republicans és "no arribar a aquesta situació límit", però el calendari avança i no es concreta cap acord del qual en formin part els tres partits independentistes. De fet, insisteixen que no es pot arribar a divendres que ve -dia 12 i data límit- amb un acord parcial, sinó que s'ha de tancar una aliança "global" que incumbeixi tant el Parlament com el Govern. 

"El PSC té la legitimitat i l'obligació moral d'intentar-ho", insisteix Illa. I això passa pels acords que sigui capaç de teixir però, també, per les sumes que li puguin reportar els desacord dels altres. Els socialistes només han expressat voluntat per sumar amb els comuns, amb qui pretenen formar Govern, i amb l'actual escenari, no descarten arrencar algun triomf, com ara el d'una presidència del Parlament en mans de Granados.

Fins ara, només hi ha hagut una qüestió que hagi generat consens entre la majoria de forces parlamentàries: la necessitat d'establir un cordó sanitari a Vox. Aquest mateix dimecres tots els partits -menys PP i Ciutadans- s'han reunit per acordar "una estratègia conjunta" per aïllar el discurs de l'odi de la formació d'extrema dreta, que disposa d'11 diputats. La reunió, de la qual se n'ha difós un comunicat, ha estat "fructífera" i s'ha avançat en l'elaboració d'un protocol per minimitzar l'impacte del partit ultra a la cambra catalana. Els assistents a la trobada -PSC, ERC, Junts, CUP i En Comú Podem- s'han emplaçat a continuar treballant i a reunir-se en els propers dies. Hi ha pactes per esmorteir l'altaveu de Vox, però la resta de decisions que s'han de prendre al Parlament continuen sense resoldre's. I el rellotge corre.
Arxivat a