El PSOE cedeix davant PP i Cs i colla més l'independentisme

El govern espanyol ha virat per fiscalitzar de prop la tasca dels Mossos, alimentar la politització de l'agressió a la Ciutadella i facilitar la defensa a Llarena a Bèlgica

Pablo Casado i Pedro Sánchez, en la reunió que van mantenir a la Moncloa.
Pablo Casado i Pedro Sánchez, en la reunió que van mantenir a la Moncloa. | ACN
27 d'agost del 2018
Actualitzat el 28 d'agost a les 11:30h
La pressió de PP i Cs contra un Pedro Sánchez a qui acusen d'estar plegat a les demandes de l'independentisme que li va fer vèncer en la moció de censura comença a fer efecte. Després que el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, recorregués la reobertura de les delegacions internacionals catalanes a finals de la setmana passada, el govern espanyol ha tornat a fer gestos aquest dilluns per calmar l'unionisme més intransigent. L'opció escollida passa per atiar la batalla dels llaços grocs i refermar la defensa belga de Pablo Llarena.

La gestió dels Mossos d'Esquadra respecte la presència de grups organitzats que retiren llaços grocs havia suscitat nombroses crítiques de la dreta espanyolista, que els havien acusat d'actuar com a policia política, malgrat que el cos català només havia actuat en el cas d'escamots d'ultres armats. Tot i això, la Fiscal Superior de Catalunya ha contribuït a posar el focus sobre la seva actuació en obrir diligències d'investigació per les identificacions fetes pels Mossos i reclamant un informe amb les raons que van motivar-les.

De fet, fins i tot demana les dades dels agents implicats i que se la mantingui informada de les noves actuacions que es facin en aquest àmbit, per fiscalitzar de ben a prop com actua la policia catalana. Una ordre que es fa extensiva a les policies locals, i la d'Ametlla de Mar haurà de donar explicacions ja de la identificació d'Arcadi Espada i altres espanyolistes que van ser enxampats la matinada de dissabte pintant un monument.

Marlaska no s'explicarà

Unes diligències criticades ja per Quim Torra, que lamenta que la Fiscalia pretengui monitoritzar la policia catalana que actua contra grups violents i, en canvi, no mogui un dit contra les càrregues de l'1-O o les manifestacions feixistes al Valle de los Caídos. I tampoc no haurà de donar explicacions el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la participació d'agents dels cossos policials estatals en agressions contra l'independentisme. Ho han impedit PP, PSOE i Cs a la diputació permanent, en el cas dels socialistes, amb una argumentació buida que ha enervat ERC.

El ministre, de fet, ja va declinar prendre mesures davant la proliferació d'aquestes actituds a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Davant la petició de Torra de prendre-hi mesures, Marlaska va convidar-lo a fer una reunió de la Junta de Seguretat per tractar tota la problemàtica dels llaços grocs i la convivència, una proposta que aquest dilluns ha rebutjat de ple el conseller d'Interior, Miquel Buch, que ha recordat que les competències en ordre públic són exclusives dels Mossos.

L'agressió a la Ciutadella

La gestió que en fan, però, cada cop és més criticada per l'unionisme, en especial després de l'agressió aquest cap de setmana d'una dona a la Ciutadella amb uns llaços grocs com a element present en els fets. I això que l'agressor ha rebutjat que hi hagués cap motivació política en l'enfrontament i el marit de la víctima ha reconegut que no sap si hi va haver-hi un mòbil polític. Cs i PP, però, hi volen treure molt de suc. Els primers, convocant una concentració per aquest dimecres, i els segons, obrint una oficina per als "agredits" per retirar llaços.

El líder de Cs, Albert Rivera, ha acusat Sánchez de legitimar els llaços grocs en no actuar per treure'ls ni contra els que en posen, mentre que el president del PP, Pablo Casado, l'ha instat a "posar ordre" a Catalunya, fent actuar la Fiscalia. Un ús polític desproporcionat d'una agressió amb moltes ombres que ha estat criticat per ERC i PDECat, i fins i tot Carles Puigdemont ha avisat Cs que no aconseguirà que hi hagi violència. El PSC no participarà a la concentració dels de Rivera, però la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ja ha marcat el pas al ministeri fiscal en denunciar que l'agressió "és inadmissible però no només socialment, sinó també penalment" i s'ha mostrat "convençuda que la Fiscalia, que són uns professionals magnífics, sempre actua".

Defensa de Llarena

Igualment, Delgado ha hagut de maniobrar en relació a la defensa de Pablo Llarena en la seva citació a Bèlgica del 4 de setembre. Mentre que divendres encara condicionava que se li donés suport legal, ara afirma que ja s'han posat en marxa tots els procediments administratius per contractar "un o més" bufets d'advocats al país on està exiliat Puigdemont. Segons la ministra, que assegura que no ha modificat la posició, se'l defensarà "fins a les darreres conseqüències".

Un viratge que no satisfà al PP, que ara reclama anar un pas més enllà i vol que el govern espanyol es querelli contra el jutge belga que porta la instrucció de la denúncia. Per ara, l'executiu de Sánchez no preveu fer-ho, però les batzegades dels darrers dies arran de la pressió política i mediàtica de la dreta espanyolista fan impossible preveure si encara collarà més l'independentisme properament i s'arrenglarà més amb els sectors de l'Estat partidaris de la repressió més dura. De fet, Cs i PP ja han començat el setge per aconseguir que s'implementi un nou 155.