El PSOE es resigna a investir Rajoy i retreu a Podem el veto a un govern d'esquerres

Antonio Hernando, portaveu socialista, anuncia que el PSOE s'abstindrà en la votació de dissabte per "coherència", però avisa que això no significa un suport estable al PP | El dirigent socialista retreu a Pablo Iglesias que no permetés un govern liderat per Pedro Sánchez | Rajoy agraeix l'exercici de "responsabilitat" del PSOE però adverteix que el pacte ha de tenir continuïtat durant la legislatura

Antonio Hernando, al debat d'investidura
Antonio Hernando, al debat d'investidura | EP
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:51h
Necessitat de suports per assegurar-se la investidura i un govern estable, Mariano Rajoy va oferir diàleg per enfilar la legislatura, un missatge dirigit especialment al PSOE. I els socialistes, en estat de convulsió des de la decapitació de Pedro Sánchez, li han respost aquest dijous. L'encarregat de defensar el canvi de posició del partit ha estat Antonio Hernando, fins fa quatre dies la mà dreta de Sánchez, que l'ha observat des d'un escó secundari, al costat del basc Patxi López. Hernando ha anunciat que el seu grup parlamentari s'abstindrà en la votació de dissabte -aquest dijous el PSOE votarà "no" a Rajoy"- per evitar unes terceres eleccions, un escenari que ha qualificat com a "desastre". Això sí, ha advertit al candidat del PP que l'aval a la seva investidura no significa un suport estable al seu govern.

Hernando ha argumentat que al PSOE no li "agrada" ni Rajoy ni les seves polítiques, però que actuarà amb responsabilitat per liquidar el bloqueig, i que ho farà per "coherència". "Ens agrada Espanya", ha reblat el portaveu socialista, que ha recordat al PP que l'abstenció no és sinònim d'un aval al programa electoral de la dreta. De fet, Hernando ja ha advertit Rajoy que ho tindrà "molt difícil" per tenir un vot favorable del PSOE als pressupostos. Ha criticat que en el discurs del candidat a la reelecció en quedessin al marge les mesures per atendre les persones més vulnerables, des dels desocupats fins als pensionistes.

Clatellada a Pablo Iglesias

El PSOE ha estat especialment dur amb l'actitud de Podem en els 312 dies de govern en funcions. Hernando ha retret al secretari general de la formació lila, Pablo Iglesias, que en aquest any de bloqueig no hagi permès la conformació d'un govern d'esquerres i que s'hagi alineat amb el PP per evitar que Pedro Sánchez accedís a la Moncloa. "Per a alguns la qüestió de fons no era el programa sinó que un socialista encapçalés el govern d’Espanya", ha explicitat el portaveu socialista entre aplaudiments del seu grup parlamentari. "Si avui som aquí és perquè Podem es va alinear amb el PP", ha reblat. Hernando ha admès que aquesta decisió de Podem "no serà fàcil d'oblidar".

L'encarregat de defensar la posició socialista ha exposat que el PSOE farà una oposició constructiva per construir una "alternativa majoritària" en el futur. "Continuarem fent d'oposició, senyor Rajoy. I ens farem respectar", ha insistit des del faristol. I ha enviat un altre dard a Iglesias: "Liderar l’oposició és molt més que posar-se darrere d’una pancarta". Per tancar el seu discurs, el dirigent socialista ha subratllat que l'abstenció de dissabte serà "un exercici de responsabilitat".

En relació a Catalunya, el portaveu del PSOE al Congrés ha verbalitzat que el seu partit no estava disposat a buscar el suport dels independentistes per superar la situació de bloqueig. "No es pot governar Espanya amb els vots de qui es volen separar d’Espanya", ha detallat. Tanmateix, ha demanat a Rajoy que eviti l'immobilisme per no agreujar la desafecció de Catalunya envers Espanya, i li ha recordat que és urgent "recuperar" la relació de "normalitat" amb la Generalitat.

Rajoy: "No hi ha alternativa" al PP

El líder del PP ha mantingut el to de la intervenció de la primera jornada del debat d'investidura -invitació als pactes d'estat per garantir l'estabilitat del seu govern-, però ha recordat al PSOE que l'exercici de "responsabilitat" de la seva abstenció ha de tenir continuïtat durant la legislatura. "Serà una legislatura difícil per al govern, però tots tenim una responsabilitat", ha afirmat en el primer missatge d'aquest dijous.

Rajoy ha subratllat al Congrés que "no hi ha alternativa" al PP, i que ara és el moment de bastir acords, sense postures "maximalistes", en referència a la voluntat del PSOE i d'altres grups de l'oposició per derogar la Lomce. "La gestió d’aquest govern ha estat exitosa", ha afirmat el president espanyol en funcions per defensar el seu llegat. Al PSOE li ha demanat que aparqui "els esforços per diferenciar-se de l’adversari polític". El líder del PP ha explicat que se sent "obligat a parlar", però ha avisat que té dos límits: perjudicar la recuperació econòmica i l'estabilitat pressupostària.

En la resposta al PSOE, Rajoy també s'ha referit al "desafiament" sobiranista de Catalunya. Ha expressat la voluntat de dialogar sempre que el marc del diàleg sigui el "respecte a la llei", que per Rajoy és "la Constitució, la sobirania nacional, la unitat de la nació i la igualtat dels espanyols". "Crec que la nostra obligació és fer alguna cosa que sigui operatiu i útil", ha conclòs. El líder del PP, però, ha apuntat que desconeix quin és el "fòrum" més adequat per atendre el plet català mentre que el PSOE defensa que el debat s'afronti en una subcomissió parlamentària.