El torcebraç entre Govern i comuns pel Hard Rock compromet els pressupostos

L'última reunió entre Aragonès i Albiach acaba sense acord, però la negociació continua fins a la votació d'aquest dimecres; l'executiu fa una última proposta a En Comú Podem que inclou endurir la normativa del joc

Salvador Illa, Pere Aragonès i Jéssica Albiach
Salvador Illa, Pere Aragonès i Jéssica Albiach | Nació
Carme Rocamora / Oriol March / Joan Serra Carné
13 de març del 2024
Actualitzat a les 9:20h
En la reunió que va mantenir dilluns la cúpula dels comuns per analitzar la negociació dels pressupostos, la majoria de veus van apostar per mantenir el torcebraç amb el Govern fins al final. Sense un compromís ferm de l'executiu de Pere Aragonès per frenar el Hard Rock, no hi hauria cap espai per l'entesa. I amb aquest esperit ha arribat aquest dimarts a la tarda la seva líder parlamentària, Jéssica Albiach, a Palau per reunir-se amb el president de la Generalitat amb la voluntat de trobar un desllorigador a l'atzucac. La cita a la plaça Sant Jaume no ha servit per trobar un acord, segons fonts consultades per Nació, tant del Govern com dels comuns. El projecte de comptes, que aquest dimecres passa el sedàs del debat a la totalitat al Parlament, s'acosta al precipici, perquè no té els suports garantits. Els 66 diputats d'ERC i el PSC són insuficients. La negociació amb els comuns es mantindrà fins a l'últim moment.

Després de la cimera a Palau entre Aragonès i Albiach, l'executiu ha transmès que ha fet un últim esforç. Tot i que els comuns han traslladat que el president de la Generalitat no s'ha mogut amb el Hard Rock -per por a perdre el  del PSC-, ha transcendit una última oferta de l'executiu que inclou, entre altres mesures, modificacions en les carpetes d'habitatge i educació, i gravàmens a l'activitat dels creuers. Aquest dimecres al matí, emergeix una altra novetat: l'executiu d'Aragonès ha acceptat moratòries a macroprojectes que consumeixen més de 100 litres per persona mentre hi hagi sequera. Es tracta de la proposta de resolució dels comuns aprovada al Parlament. Així i tot, el Govern creu que no afectarà el Hard Rock, principal escull fins ara de les converses, perquè el Camp de Tarragona no està en emergència i encara falta molt temps perquè es posi en marxa.

"Una moratòria que no és una moratòria. Res que incomodi el PSC, la Caixa o els inversors", ha respost ràpidament el diputat dels comuns, David Cid a les xarxes socials. "En política no tot és el relat i la comunicació. Són coses tangibles. Es vol o no es vol fer el Hard Rock, aquesta és la pregunta. Els comuns l'hem respost", ha reblat Cid. Més enllà de la proposta esmentada, el Govern també ha ofert als d'Albiach endurir la normatova del joc, amb la modificació dels impostos als casinos. Després d'aquesta última proposta i malgrat tot, els republicans entenen que els comuns poden avalar un pacte que permeti, almenys, retirar la seva esmena a la totalitat dels comptes i facilitar així que continuïn la seva tramitació al Parlament. Tot i això, les fonts consultades de Palau són poc optimistes tenint en compte com han vist l'actitud d'En Comú Podem en les últimes hores. Els contactes, però, es mantindran durant una jornada que es preveu tensa a la cambra catalana.

"Estem en un punt en què els comuns demanen al Govern una cosa que no té relació amb els pressupostos, un compromís que no podem assumir perquè no depèn de nosaltres", ha remarcat Patrícia Plaja, portaveu del Govern, després de la reunió setmanal de l'executiu. Plaja, que també ha demanat a Albiach que faci servir "palanques" per "forçar" el PSC a frenar d'una manera o altra el Hard Rock, ha estat clara. "D'acord amb les últimes reunions, sembla que no volen els pressupostos, que no hi ha voluntat política real. Sembla que l'interès és desgastar el Govern a costa de la majoria social de la ciutadania", ha ressaltat la portaveu del Govern. "Per un caprici, no podem cometre una irregularitat i posar en risc els funcionaris", ha indicat sobre frenar el Hard Rock, que no s'ha acabat de concretar mai durant l'última dècada.
 

Què demanaven exactament els comuns?

El grup liderat per Jéssica Albiach demanava que Aragonès digui que "no es farà" el Hard Rock. En aquest sentit, la mateixa Albiach, abans de la trobada a Palau, ha criticat que el Govern i el PSC -que és qui més pressiona pel macroprojecte- no hagin sortit a explicar encara "per què volen tirar endavant" el complex turístic. Considera que l'executiu s'està "amagant" darrere d'excuses, i ha anhelat un president que "lideri" i decideixi "el model" de país. De fet, en referència al president, Albiach ha explicat aquest dimarts al matí que feia més de tres setmanes que no parlaven, una distància que evidencia que l'acord en cap moment ha estat a punt de segellar-se. "Fa dies que espero la seva trucada", ha afegit la líder dels comuns abans de la cita a Palau.
 

Jéssica Albiach, aquest dimarts, arribant a Palau Foto: Bernat Vilaró / ACN



Durant la reunió al més alt nivell, segons fonts pròximes a la negociació, els comuns han interpretat que el Govern no vol que el Hard Rock "es posi en risc", per un motiu ras i curt: no comprometre l'acord amb el PSC. A hores d'ara, no hi ha cap nova reunió programada entre el president i la líder dels comuns, per bé que tots dos s'han emplaçat a mantenir contacte telefònic en les pròximes hores. De fet, fonts dels comuns apunten que estan disposats a retirar l'esmena a la totalitat in voce si s'arriba a una entesa en els últims minuts de la negociació. La predisposició per arribar a un acord, en aquest sentit, és ferma.

Si bé és cert que enguany en l'acord pressupostari no s'incorpora cap esment ni cap partida al Hard Rock, el cap de l'oposició, Salvador Illa, té la paraula d'Aragonès per donar compliment als acords del pacte pressupostari del 2023. En aquest pacte es recull que l'executiu completarà els processos relacionats amb l'inici del macroprojecte, el que inclou textualment "l'aprovació definitiva del pla director urbanístic". Si el president es compromet verbalment amb els comuns, incomplirà la seva promesa amb Illa. Això no impedeix que diversos representants del Govern hagin manifestat tant en públic com en privat que el Hard Rock "no és el seu model".
 

Vies alternatives: Junts i pressió a Yolanda Díaz

Existeixen altres vies per salvar els comptes? Amb Junts, els pressupostos no poden tirar endavant perquè l'executiu posa com a "línia vermella" la demanda que els fan arribar els exsocis per eliminar l'impost de successions, que faria perdre recaptació. De fet, també aquest dimarts els juntaires han llançat un ultimàtum al Govern, oferint-se per negociar fins a última hora perquè "hi ha marge per uns pressupostos de país". "Oferim des de Junts revertir l'esmena a la totalitat a canvi d'abaixar la pressió fiscal, avançar en la desburocratització, i reforçar l'educació i el català", ha apuntat la portaveu parlamentària, Mònica Sales, en una roda de premsa convocada a última hora. Fins i tot ha instat Aragonès a convocar-los a una trobada, però malgrat la crida, no han rebut cap proposta de l'executiu, han assegurat fonts del partit a Nació

També hi ha la variable de la pressió d'ERC sobre Sumar perquè els comuns aprovin els pressupostos a Catalunya si volen que els republicans donin llum verda als estatals -Aragonès i Pedro Sánchez van arribar al compromís mutu de validar-se els comptes. Albiach ha lamentat "l'amenaça" i ha apuntat que "Catalunya no és subalterna a Madrid". A més a més, ha recordat que la líder de Sumar, Yolanda Díaz, va participar a començaments del 2023 en un acte a Tarragona en contra del Hard Rock. Si els comuns acaben tombant els pressupostos a Catalunya, a Sánchez se li obre un nou front a Madrid: els 7 diputats d'ERC, amb ferides obertes a l'hora d'iniciar la negociació pressupostària estatal.
Arxivat a