Què ofereix el Govern als comuns en l'última proposta pels pressupostos?

L'oferta, amb marcat caràcter social, inclou la creació d'un registre de grans tenidors d'habitatge a Catalunya i regular els lloguers de temporada de manera urgent

Reunió del Govern del 12 de març del 2024.
Reunió del Govern del 12 de març del 2024. | Govern
13 de març del 2024
Actualitzat a les 8:53h
El Govern ha traslladat aquest dimarts una última oferta als comuns per mirar de desbloquejar els pressupostos, que pengen d'un fil per les discrepàncies sobre el Hard Rock. El document, d'11 pàgines i al qual ha tingut accés Nació, té un caràcter marcadament social i deixa de banda el macroprojecte d'oci i turisme al Camp de Tarragona, que segons l'executiu no es pot frenar perquè suposaria una "irregularitat". O almenys així ho ha verbalitzat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l'executiu.

No obstant això, en un intent d'última hora l'executiu de Pere Aragonès ha acceptat moratòries a macroprojectes que consumeixen més de 100 litres per persona mentre hi hagi sequera. Es tracta de la proposta de resolució dels comuns aprovada al Parlament. Així i tot, el Govern creu que no afectarà el Hard Rock perquè el Camp de Tarragona no està en emergència i encara falta molt temps perquè es posi en marxa. "Una moratòria que no és una moratòria. Res que incomodi el PSC, la Caixa o els inversors", ha respost ràpidament el diputat dels comuns, David Cid a les xarxes socials.

"En política no tot és el relat i la comunicació. Són coses tangibles. Es vol o no es vol fer el Hard Rock, aquesta és la pregunta. Els Comuns l'hem respost", ha reblat Cid. Més enllà de l'esmentat, el Govern també els ha ofert modificar els impostos als casinos i un decret per planificar el joc. Després d'aquesta última proposta i malgrat tot, els republicans entenen que els de Jéssica Albiach poden avalar un pacte que permeti, almenys, retirar la seva esmena a la totalitat dels comptes i facilitar així que continuïn la seva tramitació al Parlament. Tot i això, les fonts consultades de Palau són poc optimistes tenint en compte com han vist l'actitud del grup en les últimes hores.

A banda del Hard Rock, en l'últim text que Aragonès ha traslladat a Albiach hi ha una part que sobresurt de la resta en matèria d'habitatge. Es tracta del plantejament d'un decret per crear el registre de grans tenidors a Catalunya per complir amb aquest objectiu: "Conèixer amb exactitud el parc d'habitatges buits de les persones jurídiques privades a l'efecte d'identificar habitatges susceptibles de mobilització perquè es puguin fer efectives les mesures que la normativa vigent ha previst per aconseguir que compleixin la seva funció social. També s'hi llegeix aquest paràgraf: "Identificar de forma acurada els subjectes que tenen la condició de grans tenidors i dels habitatges dels quals són titulars".

Una mica més amunt, el Govern es compromet amb els comuns a modificar -a través de la llei d'acompanyament dels comptes- la llei del dret a l'habitatge per "adequar-la completament" al règim de contenció de rendes de lloguer. Com? Amb la introducció d'un "règim sancionador" i "obligacions de publicitat" amb relació a la condició de gran tenidor i l'índex de referència aplicable a la contenció de preus de lloguer en zones declarades com a mercat residencial tensionat. També en matèria d'habitatge, es proposa incrementar un 72% les ajudes a lloguer per als joves. Aquesta pujada serviria per fer arribar aquesta quantitat fins als 50 milions d'euros.

També existeix aquest compromís: "Impulsar, durant el primer semestre de 2024, una regulació urgent del lloguer de temporada amb l'objectiu d'evitar el frau en l'aplicació de la limitació de les rendes del lloguer a les zones tensionades". El lloguer de temporada és una de les qüestions que més estan impactant en el mercat de l'habitatge, prou complex d'entrada.

Pel que fa a les infraestructures, el document es compromet a presentar l'estudi de viabilitat de la línia orbital de ferrocarril, que hauria de connectar Mataró i Vilanova i la Geltrú per l'interior i sense passar per Barcelona. Aquest estudi s'hauria d'acabar aquest mateix 2024. En relació amb impostos vinculats al medi ambient, el plantejament del Govern és aquest: "Augmentar l’impost sobre les estades en establiments turístics dels creuers de curta durada (menys de 12 hores) de 3 euros a 4,5 euros, amb un increment estimat de la recaptació d'1,1 milions d’euros". L'impost als creuers planificat des de fa anys encara no està actiu.