Junts concedeix una última oportunitat a Aragonès pels pressupostos en ple xoc Govern-comuns

Els juntaires ofereixen retirar l'esmena a la totalitat als comptes si l'executiu republicà accepta rebaixar la pressió fiscal i lamenten que no se'ls hagi convocat a cap nova trobada

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales.
La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales. | ACN
12 de març del 2024
Actualitzat a les 14:10h
Retrets però també mà estesa. Junts no dona per acabada encara la negociació dels pressupostos amb el Govern i li envia un ultimàtum per si vol salvar-los, ara que les converses amb els comuns es veuen, així com avancen les hores, menys fructíferes pel xoc en el Hard Rock. La portaveu dels juntaires al Parlament, Mònica Sales, ha assegurat aquest dimarts que l'executiu "encara té marge per pactar uns pressupostos de país". En aquest sentit, ha apuntat que dilluns li van fer arribar un nou oferiment, però que a hores d'ara no han estat convocats a cap nova reunió per parlar dels comptes.

El Govern i Junts han mantingut fins a quatre trobades pels pressupostos. L'última va ser dijous passat, amb l'escull de l'impost de successions que reclama eliminar el partit de Jordi Turull i Laura Borràs sobrevolant les converses. Dilluns, quan s'acabava el termini per esmenar a la totalitat els pressupostos, l'executiva de Junts va decidir fer-ho, però és un moviment que es pot revertir en qualsevol moment, fins i tot un cop iniciat el ple a la totalitat que se celebrarà durant tot el dimecres. "Oferim des de Junts revertir l'esmena a la totalitat a canvi d'abaixar la pressió fiscal, avançar en la desburocratització, i reforçar l'educació i el català", ha apuntat Sales.

Ara bé, Sales ha constatat que "és evident que no hi ha voluntat" per part de l'executiu de Pere Aragonès de negociar amb Junts, i ha criticat que, en canvi, si es mantenen reunions permanents amb els comuns. "La millor resposta del Govern seria convocar-nos a una trobada i això no ha passat", ha reiterat la portaveu. Tot i la insistència, l'executiu republicà ja ha assegurat en múltiples ocasions que els comptes no poden tirar endavant amb els exsocis perquè no avalaran la línia vermella que imposen per eliminar l'impost de successions. 

De fet, en la sessió de control de la setmana passada a la cambra catalana, Junts es va oferir per salvar els comptes, però va posar sobre la taula, una vegada més, bonificar al 99% l'impost de successions. El Govern, quan va rebre les propostes de la formació fundada per Carles Puigdemont i liderada per Laura Borràs i Jordi Turull, va tancar-s'hi en banda perquè suposaven perdre 1.212 euros en recaptació. Des que Junts va sortir voluntàriament de l'executiu, l'octubre del 2022, no hi ha hagut cap gran acord parlamentari amb ERC, i no ha estat possible pactar cap projecte de pressupostos.