En directe

Eleccions europees 2024, en directe: última hora dels resultats i reaccions

Tota l'actualitat i el minut a minut dels comicis al Parlament Europeu celebrats aquest passat diumenge 9 de juny

Un acte de campanya del PSC amb Pedro Sánchez
Un acte de campanya del PSC amb Pedro Sánchez | PSOE / Eva Ercolanese

Segueix el minut a minut de les eleccions del 9-J. Consulta les afectacions de la jornada, la participació, el tancament dels col·legis electorals i l'escrutini en directe.

09 de juny del 2024
Actualitzat el 10 de juny a les 8:42h

Populars, socialdemòcrates i liberals mantenen l'hegemonia a l'Eurocambra tot i l’ascens dels ultres als grans països

Els populars europeus, els socialdemòcrates i els liberals mantenen la majoria al Parlament Europeu, malgrat la victòria de partits d'extrema dreta en alguns dels grans països. Segons els resultats de les 02.37, el Partit Popular Europeu s'ha imposat i es manté com a primera força amb 184 eurodiputats, seguits dels socialdemòcrates amb 139 representants. Els liberals aconsegueixen la tercera posició amb 80 eurodiputats i en la quarta i la cinquena es queden els grups ultres Conservadors i Reformistes Europeus i Identitat i Democràcia, amb 73 i 58 eurodiputats respectivament. Els resultats provisionals confirmen la davallada dels Verds, que els situa com a sisena força (52) i l'Esquerra es manté com el grup amb menys representants (36). Consulta tots els mapes.

S'acaba el 9-J: l'extrema dreta tenyeix Europa i el PSC guanya a Catalunya

Gràcies per seguir amb nosaltres la jornada electoral del 9-J. Les principals conclusions dels comicis europeus: l'extrema dreta tenyeix Europa, el PP guanya a l'Estat i el PSC és líder a Catalunya. Bona nit!

Per què Europa queda tenyida d'extrema dreta?

El mapa de l'extrema dreta sorgit de les eleccions europees ha mostrat un ascens a gairebé tots els països, tot i que de manera irregular. Hi ha quatre països on els ultres han obtingut la primera posició: França, amb el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen superant el 30%, doblant el partit d'Emmanuel Macron i fent que aquest dissolgui l'Assemblea Nacional i convoqui legislatives; la Itàlia de Giorgia Meloni, Àustria, on el Partit de la Llibertat s'ha imposat amb un 27%, i l'Hongria de Viktor Orban, tot i que, amb un 43%, ha perdut quasi deu punts. A Alemanya, el resultat de l'extrema dreta de l'AfD és destacable, no per la força objectiva (un 14%) sinó perquè ha quedat per darrera per molt poc de l'SPD del canceller Olaf Scholz (que queda en un escarransit 15%).  Aquí podeu llegir l'article sencer. 

Donald Tusk guanyaria les eleccions a Polònia, segons les darreres estimacions

Victòria contundent de Donald Tusk a Polònia. Després d'expulsar els ultranacionalistes de l'executiu el passat octubre, ha aconseguit guanyar els comicis europeus. Coalició Cívica (KO) ha aconseguit frenar la dreta més reaccionària del país, amb 21 escons per sobre dels 19 de Llei i Justícia (PiS, per les sigles en polonès).

Von der Leyen demana el suport a socialdemòcrates i liberals per formar una "majoria proeuropea"

La candidata del Partit Popular Europeu (PPE), Ursula von der Leyen, ha demanat el suport a socialdemòcrates i liberals per formar una "majoria proeuropea d'estabilitat". Després que els primers resultats provisionals apuntin a una victòria dels populars, que es mantenen com a primera força al Parlament Europeu, Von der Leyen ha apel·lat a la "responsabilitat" dels "partits de centre" davant l'augment dels "extremistes de dreta i esquerra". La candidata popular ha subratllat que els tres grups comparteixen "l'interès per l'estabilitat" i per una "Europa forta i efectiva". Sobre la possibilitat que sigui reelegida com a presidenta de la Comissió Europea, Von der Leyen s'ha mostrat "confiada".

El PACMA obté 13.000 vots més que Ciutadans a les eleccions europees

Ciutadans ha perdut aquest diumenge la poca presència institucional que li quedava, passant de vuit eurodiputats obtinguts el 2019 a quedar-se a zero. Però per si aquesta derrota no fos suficient, la candidatura de Jordi Cañas també ha estat superada pel PACMA. El partit animalista ha aconseguit 134.428 vots mentre que Ciutadans s'ha conformat amb 121.014 suports.

Diana Riba i Tomàs Molina celebren al costat d'Oriol Junqueras el resultat a les eleccions europees

Diana Riba i Tomàs Molina celebren al costat d'Oriol Junqueras el resultat a les eleccions europees, en què Ara Repúbliques manté tres eurodiputats. A Catalunya, ERC ha quedat en tercera posició per darrere del PSC i de Junts, i per davant del PP.

Illa veu refermat el canvi de cicle a Catalunya i exigeix als independentistes que no bloquegin

El líder del PSC, Salvador Illa, ha destacat que els socialistes han tornat a guanyar unes eleccions, per cinquena vegada consecutiva. Davant la “rotunditat” de la victòria, Illa ha destacat que queda confirmat el canvi de cicle a Catalunya i ha reclamat als partits independentistes –que han perdut quasi un milió de vots- que permetin obrir una nova etapa liderada pels socialistes. “La rotunditat amb què s’han expressat els catalans convida a la reflexió de tots sobre la necessitat d’obrir una nova etapa a Catalunya”, ha afirmat. Per això, ha demanat “que tothom col·labori”.  En aquestes europees, el PSC ha tret més del 30% dels vots. “Catalunya ha dit de manera clara no a la ultradreta i la dreta, i també sí a la política útil, el diàleg, el progrés i la justícia social”, ha afirmat.

Javi López celebra la victòria: “Som el Partit Socialista més fort de tot Europa”

El candidat del PSC a les eleccions europees, Javi López, ha celebrat els resultats, que deixen una victòria “clara i contundent” dels socialistes a Catalunya, amb molta distància del segon, Junts. López ha agraït el suport de les esquerres i els progressistes, i també dels europeistes que han fet confiança al PSC. “Aquest suport servirà per combatre la nociva influència de l’extrema dreta, que veiem malauradament reforçada”, ha afirmat. Entre les prioritats dels socialistes hi haurà l’aposta per la pau i els drets humans, la transició verda i el combat al canvi climàtic, i la protecció dels serveis públics. “Som el Partit Socialista més fort de tot Europa”, ha destacat, i ha tret pit de la feina de Pedro Sánchez i també de Salvador Illa, a qui li correspon “obrir una nova etapa política a Catalunya”.

Ara Repúbliques guanya les eleccions europees al País Basc

Ara Repúbliques ha estat primera força al País Basc a les eleccions europees. La coalició d'ERC, Bildu, el BNG i Ara més obté els seus millors resultats per la part basca, ja que a Catalunya ha quedat en tercera posició, a les Illes Balears en cinquè lloc i a Galícia en tercera posició. L'aliança nacionalista ha obtingut tres eurodiputats, que per la part del partit republicà serà Diana Riba. Si no hi ha cap acord entre formacions, Tomàs Molina no aconseguiria escó a l'Eurocambra.

El més llegit