Opinió

Eleccions municipals, la decisió de la ciutadania i del ple

«En cas que el PSC fos la primera força d'esquerres, la resta de formacions del govern estarien disposades a investir un alcalde socialista?»

Pere Soler
28 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:34h
576_1682678029Pere_Soler_(1)
576_1682678029Pere_Soler_(1)
Ja han sortit publicades les 15 candidatures que concorreran a les eleccions municipals a Sant Cugat. La legitimitat democràtica és així, qualsevol partit constituït legalment i que completi la totalitat de la llista hi pot concórrer. Per tant, es presumeix un resultat incert, aquesta incertesa és més per unes formacions que per d’altres. La disgregació del vot independentista amb set partits posa en evidència de com està de trencat aquest sentiment. La disgregació de Junts en cinc formacions diferents, fa fàcil el “meme” amb Separats. Mentre uns partits lluiten per tornar a existir, altres ho fan per subsistir i altres per intentar aguantar i no perdre més representació de la que tenien. No fa falta ser massa agosarat per afirmar que el PSC pot ser la força que obtingui uns resultats més favorables comparativament a les anteriors, i que tornarà a ser un dels partits decisius per formar govern a la ciutat.

Així doncs, la ciutadania decidirà la composició del plenari. Un ple que es pot veure augmentat amb el nombre de formacions polítiques si la participació no arriba als nivells del 2019. Ara bé, si hi ha una major participació és possible que a algunes d’aquestes formacions els costi més arribar al percentatge del tall, que és el 5%. Ara, periodísticament, toca especular sobre possibles aliances o pactes posteriors a les eleccions. Crec que no és el moment de desvetllar qualsevol negociació a futur, bàsicament perquè el primer que s’ha de fer és celebrar unes eleccions i respectar el resultat d’aquestes; i en segon lloc, perquè s’haurien d’iniciar unes negociacions i uns acords previs, fet que el PSC no ha fet ni ho farà fins al dia 29 de maig. Si és que ens toca fer-ho. Però és del tot normal que entre formacions, tinguem contactes o reunions, perquè la política és gràcies a les relacions humanes i ajuda molt al fet que aquestes siguin fluides.

També se'ns pregunta molt sobre la possible repetició d’un pacte similar al que ara governa Sant Cugat, i el primer que ens hem de preguntar és si ha funcionat o si ha anat bé. I sí. Creiem que l’acord de govern assolit per les forces d’esquerres en aquest mandat ha funcionat. N’estem especialment satisfets, perquè hem aconseguit exhaurir el mandat mantenint el nivell de relacions i d’entesa a un nivell molt alt. Hem transformat l’Ajuntament amb molts impediments. Amb una resistència inicial prou important, com si els haguéssim robat alguna cosa a algú, fruit d’una estructura interna pro-convergent generada al llarg dels 32 anys anteriors d’un mateix color polític en diferents noms, que ara ja no s’identifiquen ni amb el que tenen.

No ha estat fàcil i no està sent fàcil tirar endavant, a dia d’avui encara hi ha certa recança i voluntat que tornin els “seus”, però el govern ha estat fort, tenaç i conjurat a sortir-se’n de veritat i tirar endavant una reorganització interna, potenciant àrees cabdals en la gestió del govern que ens vam trobar en un estat bastant lamentable per la deixadesa dels anteriors governs. Hem impulsat una nova cultura del treball en l’organització i en els processos, i que tot just ara comença a donar els seus fruits. Ens vam trobar amb la majoria d’àrees infradotades de personal i amb un pressupost fictici, però amb la necessitat de donar resposta a les necessitats de la ciutadania. Encara ens queda molt treball, però creiem que la base ja l’hem fixada. 

Per altra banda, cal recordar l’esforç en la gestió durant els temporals, la pandèmia, la crisi generada per la guerra d’Ucraïna i d’altres imprevistos als quals hem hagut de fer front. Hem estat capaços d’immobilitzar molts recursos econòmics i esforços personals, per atendre a les difícils situacions, a la precarietat, a la vulnerabilitat del municipi. Hem hagut de suplir amb recursos propis el que els tocava d’altres administracions, ja que aquests no arribaven. Mirem enrere i, constatem que ho hem fet força bé, l’oposició es pensa que fa bé la seva feina destruint amb posicionaments catastròfics i apocalíptics que no aporten quasi res, només condueixen al desencís i a la desafecció política.

Però no tots som iguals, això és el que els agradaria als partits populistes, que critiquen, i que intenten demostrar sense proves que aquest govern no ha funcionat i que ha estat un "desastre". Doncs contràriament la ciutadania no ho pensa i creiem que ens valorarà de forma positiva a les eleccions. Aquesta fórmula ha funcionat i això quedarà reflectit quan tornem a rebre la confiança de la ciutadania. 

Parlo en nom i memòria dels i les socialistes del PSC de Sant Cugat, que no ha hagut d’amagar ni de canviar mai les seves sigles i que des de l’any 79 ha tingut representació sistemàtica al consistori. 

I doncs, per què ens pregunten tant per la continuïtat de l’acord? Si el valorarem tan positivament, el PSC vol fer una altra passa endavant i ens preguntem si en el cas que el PSC fos la primera força d’esquerres al consistori, la resta de forces que han conformat el govern estaria disposada a fer-alcalde algú del PSC? 

Som un partit de govern que vol prendre decisions per implantar les necessàries polítiques transformadores i continuar desenvolupant projectes del nostre programa electoral. Seguirem treballant ajudar a erradicar la vulnerabilitat i per afrontar, amb solucions pragmàtiques i realistes, els reptes que tenim davant nostre com la mancança d’habitatge assequible, mitigar la petjada ecològica, lluitar contra els efectes del canvi climàtic. Apostant per polítiques estructurals i no assistencialistes amb criteri, transparència i un full de ruta, i acabar consolidant els projectes de vida de la ciutadania de Sant Cugat. Seguirem donant suport el teixit econòmic, i treballarem pel manteniment òptim de la ciutat amb una qualitat urbana, una estratègia raonada i una visió a mig i llarg termini. Amb una clara aposta respecte a la mobilitat sostenible. Cal que no entrem en debats estèrils sobre la gestió de l’aigua i afrontem els reptes que tenim en comú amb altres institucions, ciutats i altres administracions. Els i les socialistes som garants del diàleg, no ens fa por la concertació, el consens, la negociació i el pragmatisme. És per tot això que el PSC vol tornar a Governar. I és per això vull ser alcalde. #StQgatAvança
El més llegit