Els alcaldes posen cara al PDECat

El món local del partit irromp en campanya amb la vista posada en el 21-D i les municipals del 2019, claus per al futur de la formació

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, en un acte de campanya
Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, en un acte de campanya | Junts per Catalunya
09 de desembre del 2017
Actualitzat a les 14:14h
Fins ara, la presència de la cúpula del PDECat en la campanya de Junts per Catalunya està sent escassa. La màxima dirigent del partit, Marta Pascal, no ha fet cap discurs en actes rellevants, mentre que Artur Mas només n'ha fet un, a Brussel·les, al costat del candidat Carles Puigdemont. A la sala de màquines de la candidatura es té clar que cal anar més enllà de les sigles nacionalistes, però es fa una excepció amb els alcaldes. La llista presidencial incorpora diversos batlles destacats -Marta Madrenas, Miquel Buch, Neus Lloveras, per exemple-, que suposen el principal focus de reivindicació del PDECat en campanya. Les eleccions, en clau interna, també són la rampa de sortida cap a les municipals del 2019, on la formació s'hi juga el futur.

El món local nacionalista s'ha estrenat aquest dissabte a La Garriga, en un acte en el qual ha fet ple costat a Puigdemont. "Tornarà gràcies als vots del 21-D", ha ressaltat Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) . "De president ja en tenim un", ha apuntat Madrenas, batllessa de Girona i un del fitxatges més destacats de la candidatura. A Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), ha estat especialment dur amb el PSC: "Representa exclusivament els tics autoritaris de l'Estat". La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ho ha escoltat des de primera fila.

Les intervencions dels teloners han estat, principalment, per reivindicar el paper dels alcaldes en la jornada de participació del 9-N i en el referèndum de l'1-O. "Aquell dia hi va haver alcaldes que es van posar al costat de la repressió", ha indicat Marc Solsona, batlle de Mollerussa i número dos de Junts per Catalunya a Lleida. La campanya passarà demà diumenge pel seu municipi: espera arribar bé després de participar aquesta nit en un debat amb tots els partits a La Sexta Noche.

"Cal enderrocar la monarquia del 155", ha ressaltat Albert Batet, alcalde de Valls i un dels membres de la cuina de la campanya degut a la seva proximitat amb Puigdemont. L'encarregada d'obrir l'acte ha estat Meritxell Budó, batllessa de La Garriga, que ha fet el discurs més contudent: "No deixarem de treballar cada dia en la construcció de la República, fent les coses ben fetes. Perquè Puigdemont segueixi sent president, cal votar Junts per Catalunya. Us demano que ens conjurem per fer-ho possible". El PDECat se la juga en aquestes eleccions, però encara més en les municipals. I d'això Marta Pascal, que avui s'asseia a primera fila, fa temps que n'ha pres nota.
 

Els alcaldes del PDECat observen el missatge de Puigdemont, gravat des de Brussel·les Foto: Junts per Catalunya