Els comuns mantenen el pols al Govern i esmenen a la totalitat els pressupostos

El primer debat sobre els comptes se celebra la setmana vinent, i el president Pere Aragonès necessita que el grup de Jéssica Albiach no n'impedeixi la tramitació

Jéssica Albiach observa Pere Aragonès al Parlament.
Jéssica Albiach observa Pere Aragonès al Parlament. | Europa
05 de març del 2024
Actualitzat a la 13:24h
Els comuns han decidit presentar una esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2024. Es tracta d'un pas més en el pols que manté el grup que comanda Jéssica Albiach amb el Govern, amb qui manté discrepàncies sobre el Hard Rock i també sobre altres carpetes socials. La setmana vinent es fa el debat a la totalitat dels comptes, i l'executiu necessita el suport dels comuns per superar-lo. El fet de presentar una esmena a la totalitat no implica que s'hagin de tombar els pressupostos, perquè hi ha temps fins al ple per retirar-la, si s'escau. De moment, Aragonès compta amb el suport del PSC, amb qui va signar la setmana passada un acord que inclou mesures socials i la creació de més jutjats a Catalunya.

La portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, ha retret als comuns que posin el projecte recreatiu i turístic com a condició per aprovar els comptes per "interès purament electoral". En una entrevista a RTVE, Romero ha recordat que el partit d'Albiach ha aprovat els pressupostos dels últims anys quan el projecte del Hard Rock ja estava en marxa. "Respecto molt els comuns, me'ls estimo i tenen tota la legitimitat. Però tenen 8 diputats i tothom ha de saber la seva força. Voler imposar el model quan són 8 diputats", ha afegit. La portaveu dels socialistes no preveu Aragonès, faci marxa enrere en el seu compromís de no aturar el Hard Rock. "Confiem en el president", ha dit Romero en el transcurs de l'entrevista.

Al mateix temps els comuns volen saber per què el PSC aposta per aquest projecte, i així ho han preguntat públicament. "Seria bo que expliqués perquè és important que tiri endavant el macroprojecte", ha llançat Albiach en roda de premsa des del Parlament. Però també ha enviat un encàrrec a Aragonès: "És el moment que el Govern esmeni aquest error, el president ha de posar límits al PSC i demostrar quin és el model per Catalunya".  La sensació és que a hores d'ara la negociació avança en altres qüestions que reclamen els comuns -sisena hora, més diners per habitatge públic i salut mental- però que malgrat que s'arribi a una entesa en aquestes matèries, si no hi ha un compromís explícit del Govern en contra del Hard Rock, els comuns descartaran els comptes. Tal és la distància que ja fa 15 dies que Aragonès i Albiach no parlen.

"Tenim paraula, havíem posat com a condició imprescindible que el Govern descartés el casino més gran d'Europa a Catalunya", ha afegit la presidenta dels comuns. Per això ha estat molt explícita: si el Govern descarta públicament el "projecte tòxic i nociu", el seu grup retirarà l'esmena a la totalitat. Ningú s'ha aixecat de la taula i la voluntat dels comuns és continuar "fins a última hora" a la taula de negociació, esperant que el Govern "esmeni l'error" amb l'objectiu de poder donar llum verda, definitivament, als comptes. 
 

"Una mala notícia"

L'esmena a la totalitat dels comuns als pressupostos de la Generalitat per al 2024 és una "mala notícia per la ciutadania". Així ho ha afirmat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d'aquest dimarts a Palau, posterior a la reunió del Consell Executiu. "Sobre el Hard Rock no hi ha marge, i els comuns ho saben", ha remarcat Plaja. La portaveu també ha asseverat que "no hi ha cap escull" que eviti l'acord. I, en aquesta línia, ha preguntat al grup de Jéssica Albiach si té la "voluntat real" d'aprovar els comptes. Plaja ha reiterat que En Comú Podem té una "molt bona proposta" damunt la taula, que es pot "modificar" durant les negociacions: "La voluntat d'un acord és total i plena", ha garantit la portaveu.