ERC admet la possibilitat que s'hagi de suspendre la investidura d'Illa per la detenció de Puigdemont

Vilalta avisa que tot i una pausa en el ple per possibles mobilitzacions de solidaritat cap a l'expresident, s'ha de reprendre "com més aviat millor"

Els representants d'ERC Marta Vilalta i Josep Maria Jové, reunits aquest dimarts amb el president del Parlament, Josep Rull.
Els representants d'ERC Marta Vilalta i Josep Maria Jové, reunits aquest dimarts amb el president del Parlament, Josep Rull. | Hugo Fernández
06 d'agost de 2024, 13:30
Actualitzat: 13:35h

Mentre que es van confirmant tots els procediments parlamentaris necessaris perquè el ple d'investidura de Salvador Illa se celebri dia 8 d'agost, agafa pes la idea que la sessió parlamentària saltarà pels aires davant una eventual detenció de Carles Puigdemont, que preveu tornar per assistir al ple, tal com va prometre durant la precampanya. Junts ja ha avançat que en cas de detenció, demanarà al president del Parlament, Josep Rull, una suspensió de la sessió. ERC també contempla que la sessió se suspengui, si bé no aclareix si ho proposarà o no.

"Si es produís una detenció, que és probable que passi en les circumstàncies actuals, haurem de valorar què fer. Una opció que agafa pes és suspendre o ajornar el ple i poder emplaçar-nos a reprendre la sessió com més aviat millor, perquè no podem quedar subjectes al que digui el Tribunal Suprem", ha apuntat aquest dimarts la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, en una entrevista a TV3. 

És a dir, que ERC no es tancaria a una suspensió del ple sempre que existeixi el compromís de reprendre'l amb celeritat. Això és així perquè els republicans no volen que en cap cas aquesta suspensió esdevingui una maniobra de Junts per forçar una repetició electoral, ja que si no es produís el ple abans del 26 d'agost, la repetició seria automàtica. Vilalta, així mateix, ha volgut deixar clar que la detenció de Puigdemont no farà canviar el vot d'ERC a favor de la investidura d'Illa, després de l'aval de les bases republicanes. "La decisió de vot està presa i no ve determinada sobre si hi ha una detenció a Puigdemont o no", ha afegit.

Participarà ERC de mobilitzacions per la detenció de Puigdemont? "ERC sempre hem estat mobilitzant-nos", ha contestat Vilalta. En aquest sentit, ha reivindicat que el seu partit sempre ha practicat la "solidaritat antirepressiva", i ha recordat el recorregut de negociacions a Madrid des dels indults a l'amnistia. Ara bé, també ha posat la bena abans de la ferida i ha advertit que preveuen que en aquestes mobilitzacions existeixi un "clima de crispació" en el qual s'intentarà situar "independentistes bons i dolents".

En aquest punt, ha demanat a Junts que aturi aquest clima de crispació, i ha carregat contra la carta de Puigdemont, responsabilitzant el pacte d'ERC amb el PSC de la imminent detenció. "Volem que Junts faci una rectificació i demani disculpes", ha reblat Vilalta. Junts ha contestat a la petició assegurant que els republicans tenen "problemes de comprensió lectora"