ERC alerta sobre el 21-D: «Si l'independentisme no guanyem, arrasaran Catalunya»

Sabrià demana claredat als "comuns" per fer un govern de concentració: "Qui diu ni 155 ni declaració d'independència s'està posant al costat de la repressió" | Els republicans no creuen que calgui un referèndum sobre la UE, ja que "la societat catalana és europeista"

27 de novembre del 2017
Actualitzat el 28 de novembre a les 10:22h

Sergi Sabrià, en roda de premsa, aquest dilluns Foto: ERC


ERC veu transcendentals les eleccions del 21-D. "Si no les guanyem, està en joc tot allò que hem construït, arrasaran Catalunya", ha asseverat aquest dilluns el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que ha apuntat que l'independentisme té "davant un estat autoritari", tal com es va "comprovar l'1-O", però també amb "un sistema judicial que ja tenia les decisions preses" abans d'escoltar els membres del Govern que van ser empresonats.

"La lectura que faran del resultat ens ha de preocupar molt", ha insistit, ja que assegura que les forces unionistes volen "guanyar per tenir la legitimitat per arrasar-ho tot", i s'ha referit a elements clàssics del catalanisme com l'escola catalana, els Mossos o TV3 -la qual el candidat del PP, Xavier García Albiol, ja ha dit que vol tancar i tornar a obrir amb gent normal i plural"-. "Si guanyen, tindran barra lliures per continuar amb aquesta repressió llarga i ferotge", ha conclòs.

Així, per fer front a aquest espai, Sabrià s'ha posicionat a favor d'un Govern que incorpori "tothom que estigui en contra del 155 i que comparteixi els valors republicans". Una crida que inclou els "comuns", però primer els reclama "que surtin de l'ambigüitat" i tinguin "més claredat", ja que, "mentre intentin quedar-se en aquest entremig serà impossible". I és que els republicans lamenten que els "comuns" "intenten col·locar-se en un espai que no existeix" i que se situa "entre la repressió i els que van defensar les urnes, la democràcia i la gent". "Qui diu ni 155 ni declaració d'independència s'està posant al costat de la repressió", ha etzibat.

Hores després, la número dos de la candidatura de Catalunya en Comú - Podem, Elisenda Alamany, ha rebutjat aquesta opció de Govern de concentració pel fet que "mai, absolutament mai" serien a un executiu amb el PDECat. Ho ha afirmat referint-se a Marta Rovira, que també ha defensat aquesta opció en una entrevista. "El projecte de país que volem és molt lluny en termes nacionals i socials" al del PDECat, ha afegit la dirigent dels "comuns" en la piulada:
 
Sigui com sigui, Sabrià ha rebutjat tornar a demanar un referèndum pactat per facilitar aquest acord, ja que "ERC ha anat 18 cops al Congrés i al Senat a defensar el referèndum pactat i ha deixat clar molts cops que no ho tornaria a fer". En tot cas, els republicans segueixen negociant amb Junts per Catalunya i la CUP per acordar punts comuns programàtics i ha opinat que "seria positiu que això acabi en un acord les properes hores o dies". Quant al debat sobre la unilateralitat o la bilateralitat, ha defensat que és l'Estat qui ha abocat l'independentisme a la via unilateral, i ha avisat: "No renunciarem al nostre projecte ni estarem permanentment demanant permís".

Eurocrítics, no euroescèptics

En tot cas, malgrat assegurar que mai no tenen "por a les urnes", Sabrià ha opinat que no li "sembla que calgui un referèndum per decidir això", ja que "la societat catalana és europeista, per molt que la Unió Europea tingui molt a millorar i canviar". "Som eurocrítics, no euroescèptics", en línia amb la secretària general del partit, Marta Rovira.

Finalment, preguntat pels estudis encarregats a l'exsenador Santi Vidal, el dirigent republicà ho ha emmarcat en les tasques pròpies dels "objectius fundacionals de la fundació Josep Irla" -vinculada al partit-, la qual ha col·laborat amb "analistes i pensadors compromesos amb l'esquerra nacional", igual que té interès en "ajudar aquells que han estat perseguits pel sistema judicial". En tot cas, ha negat que es tracti d'informes relatius al procés i que la fundació es comprometés a fer-li pagaments mensuals.