ERC marca territori davant del PSOE per evitar que s'aigualeixi el finançament singular

Unes declaracions de Montero, posteriorment matisades, provoquen que els republicans amenacin amb retirar el suport a Sánchez si no fa realitat el concert econòmic

María Jesús Montero, en la presa de possessió de Salvador Illa.
María Jesús Montero, en la presa de possessió de Salvador Illa. | Hugo Fernández
21 d'agost de 2024, 20:50
Actualitzat: 20:51h

Malestar a les files d'ERC després que la vicepresidenta primera del govern espanyol, Maria Jesús Montero, hagi negat que l'acord entre el PSC i ERC per investir Salvador Illa inclogui un "concert econòmic". Aquest concepte per referir-se al finançament singular és un terme que han fet servir els republicans des de l'inici per explicar l'acord i que fins ara ningú de la Moncloa havia desmentit. Si bé és cert que aquestes paraules no es recullen en la seva literalitat en el text signat, els republicans insisteixen que el concert està pactat. Ara, davant les declaracions de la vicepresidenta espanyola, ERC avisa al PSOE que si incompleix, farà perillar l'estabilitat de Pedro Sánchez. 

"El PSOE necessita el suport d’ERC al Congrés dels Diputats per tal de tirar endavant diferents mesures, com poden ser els pressupostos generals de l'Estat. Si els socialistes incompleixen la seva paraula amb el finançament singular o altres mesures incloses dins l’acord, ERC retirarà el seu suport i els socialistes hauran de buscar altres alternatives o convocar eleccions", ha declarat la portaveu del partit, Raquel Sans.

També ha exposat que entenen que les declaracions de la vicepresidenta es produeixen en un "context de pressió" per part de la resta de comunitats autònomes, després que els barons territorials del PP, però també alguns del PSOE, hagin posat el crit al cel pel finançament singular. "Sap perfectament que és el que es va signar, el concert econòmic, tot i que no el vulgui anomenar així", ha afegit Sans.

Ara fa uns dies, Junts ja va criticar el fet que el concert econòmic solidari no s'inclogués en la seva literalitat en el text, i van posar en dubte el seu suport al finançament al Congrés. "Si és una cosa que té un nom i al final és una altra, no ho beneirem. ERC va anunciar un concert econòmic solidari, i quan llegeixes l'acord la paraula concert econòmic no apareix enlloc. I comences a escoltar l'Estat i diu que tothom podrà tenir la seva quota. Ja hi tornem a ser", deia el secretari general, Jordi Turull, fa unes setmanes. En aquest cas, el nom sí fa la cosa.