Montero nega que l'acord PSC-ERC fixi un concert econòmic: «Qui digui el contrari, menteix»

ERC amenaça de retirar el suport al PSOE si no es compleix amb el "concert econòmic" mentre la Moncloa prova de rebaixar la tensió amb la reiteració que avala "la integritat" de l'acord

María Jesús Montero, en la roda de premsa d'aquest dimecres a Cadis
María Jesús Montero, en la roda de premsa d'aquest dimecres a Cadis | Europa Press
Martí Oliver
21 d'agost de 2024, 14:43
Actualitzat: 21:29h

Ni concert econòmic ni reforma del sistema de finançament autonòmic. La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda del govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha tornat a negar que l'acord entre el PSC i Esquerra, que segons els republicans permetrà tenir la clau de la caixa a Catalunya, sigui cap d'aquestes dues fórmules. "Qui digui el contrari, menteix", ha indicat. Montero ha defensat, això sí, que la Generalitat pugui accedir a un "finançament singular". 

Ho ha fet en declaracions als mitjans durant una vista a l'Ajuntament de Rota (Cadis): "És una fórmula que permet aprofundir en l'autogovern a què Catalunya aspira i considera important per desenvolupar les seves competències, apunta la ministra, que ha reafirmat que l'acord entre socialistes catalans i ERC té la solidaritat com a "eix i nucli".

Montero ha evitat entrar al detall de l'acord, que va permetre desencallar la investidura de Salvador d'Illa i el retorn dels socialistes a la Generalitat 15 anys després. Raona que, si bé cadascú li pot dir "de totes les maneres que vulgui" la realitat del contingut no canviarà: ni serà el model del País Basc i Navarra ni tampoc es planteja com una "reforma a l'ús del model de finançament", assegura.

De fet, tot i que la lectura que s'ha fet ha estat la d'una fórmula equivalent al concert, al document firmat entre PSC i ERC no s'hi esmenta el concepte. S'assenyala que la Generalitat s'ha d'encarregar de "gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar" tots els impostos suportats a Catalunya, i que cal "augmentar substancialment" la capacitat normativa.

La ministra sí que ha detallat que, peti qui peti, l'homologació dels serveis públics es mantindrà per tot el territori estatal, i que les aportacions es definiran tenint-ho en compte. D'aquesta manera, Montero respon a les crítiques del PP, a qui acusa de no tenir una "proposta" per Catalunya. Però, també, aspira a rebaixar la tensió interna dins del PSOE, en què més enllà dels crítics habituals, com Emiliano Page, de Castella la Manxa o Javier Lambán des de l'Aragó, altres dirigents territorials no han paït bé que Catalunya pugui accedir a més sobirania fiscal. El perquè? El risc que això els acabi passant factura, amb uns ingressos a la baixa per les comunitats que menys aporten. 

ERC amenaça de retirar el suport al PSOE

Des d'ERC, asseguren que són conscients de la delicada conjuntura que té el PSOE, tant a la resta de comunitats autònomes com de partits polítics, però li rebaten que el que va firmar té un nom: el "concert econòmic". De fet, amenacen en retirar el suport a Madrid si incompleixen la seva paraula. Ara per ara, Sánchez depèn dels republicans al Congrés per poder tirar endavant les mesures legislatives, com ara els Pressupostos Generals de l'Estat, que començaran a negociar-se el setembre. ERC insisteix, si no es compleix amb el finançament singular, retiraran el seu suport parlamentari. Això abocaria els socialistes a activar altres majories o, en darrer cas, a convocar eleccions generals

La Moncloa reitera que compliran "la integritat de l'acord" per rebaixar la tensió

A tot això, la Moncloa intenta fer baixar la tensió. Segons informa la Cadena Ser, des de l'executiu central reiteren que avalen la integritat de l'acord, també des del ministeri d'Hisenda, i que, per tant, la seva intenció és de complir-lo i que Catalunya tingui un finançament singular. Assenyalen que la discrepància entre ERC i Montero és pel nom, però que això no fa la cosa, perquè el compliment del que es pacta no està en qüestió, encara que s'hi faci referència amb noms diferents.

Arxivat a