ERC aprova les regles del joc per renovar el partit: aquestes són les dates i procediments

Gairebé 9.000 militants estan cridats a participar de la votació que decidirà la nova direcció dels republicans; les candidatures que es presentin hauran d'acreditar més de 400 avals

Pere Aragonès, al consell nacional d'ERC.
Pere Aragonès, al consell nacional d'ERC. | ERC
29 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:27h

Tot a punt per a la renovació d'ERC després de les últimes desfetes electorals i en ple debat intern sobre la necessitat o no de canviar lideratges. El consell nacional del partit, reunit aquest dissabte, ha aprovat tot el procediment per a les següents setmanes i mesos, amb la mirada posada el congrés nacional que se celebrarà el 30 de novembre. Els encarregats de dissenyar el procediment són vuit membres de l'executiva: Marta Rovira, Juli Fernández, Raquel Sans, Oriol López, Jordi Roig, Kènia Domènech, Noemí Egea i Pau Morales.

La data la va acordar l'executiva del partit a proposta de l'aleshores president, Oriol Junqueras, ara apartat temporalment del càrrec per fer campanya per tornar al capdavant d'ERC. Es va decidir tenint en compte el temps necessari per a la reflexió de les bases, així com un possible escenari de repetició electoral, evitant-ne la coincidència, ja que en cas de celebrar-se seria el 13 d'octubre.

Aquest serà el 30è congrés nacional d'ERC, amb caràcter extraordinari, i constarà de tres parts. La primera serà la jornada electoral per escollir la nova direcció, el 30 de novembre. La segona, el plenari del congrés, quan es convoca a tota la militància presencialment per debatre les ponències organitzatives i estratègiques, possiblement el mes de febrer. La tercera, la renovació de les executives regionals i comarcals, ja que segueixen el mandat nacional. De moment, el consell nacional del partit ha aprovat el reglament sobre la primera fase.

Un mes per aconseguir més de 400 avals

Serà el 7 d'octubre quan la militància d'ERC sigui convocada de manera oficial al congrés. En aquest moment, les candidatures que vulguin aspirar a liderar el partit ho podran fer fins al dia 15 del mateix mes. És a dir, dos dies després d'una hipotètica repetició electoral. Quines condicions han de complir els equips? Es poden presentar aquelles persones que siguin membres de ple dret i estiguin al corrent del pagament de quotes amb una antiguitat mínima de 3 mesos. Les propostes hauran de tenir com a màxim 29 membres i s'ha d'especificar qui opta a la presidència, a la secretària general, a la secretària d'organització, de finances, de política municipal, de feminismes i de transició ecològica. L'equip ha de ser paritari i la proposta ha d'anar acompanyada d'un programa. 

A partir d'aquest moment, aquestes candidatures tindran fins al 15 de novembre per aconseguir els avals. És a dir, un mes des del seu anunci de la voluntat de presentar-se. L'actual cens d'ERC per al congrés és d'uns 8.700 militants, i els equips que es vulguin presentar hauran d'acreditar fins a un 5% de signatures d'aquest cens, el que es tradueix en aproximadament 430 avals. 

La campanya electoral, amb ajuda "neutral" de l'organització

Un cop la direcció hagi acreditat la vigència dels avals s'obre la campanya electoral interna. Des de l'organització s'ha de garantir que les candidatures que es presenten ho facin en condicions d'igualtat. Cada candidatura proclamada, amb l'ajuda d'organització nacional, que s'haurà de mantenir neutral, tindrà dret a participar -amb convocatòria a la militància inclosa- a una sessió telemàtica perquè pugui exposar el seu projecte. Al mateix temps, les presidències territorials han d'estar al servei dels actes que puguin demanar les candidatures al territori, habilitant els locals. 

Com serà la votació? La militància tindrà dues opcions: votar la candidatura o candidatures que es presentin, o votar en blanc. La votació començarà el 30 de novembre al matí, i acabarà a les vuit del vespre, quan automàticament se sabran els resultats provisionals. Es podrà votar de manera electrònica i també existiran punts de suport presencial al conjunt dels Països Catalans.

No existirà un mínim de participació perquè els resultats es considerin vàlids. Si cap de les candidatures arriba al 50% del suport -significaria que han existit molts vots en blanc- s'haurà de repetir la jornada electoral al cap de 15 dies. Durant aquestes dues setmanes, si hi hagués candidatures oposades aquestes podrien continuar fent campanya o bé buscar d'establir una entesa per unificar les dues propostes.