ERC assegura que la llei d'amnistia pactada amb el PSOE inclou «tots els represaliats polítics» del procés

Els republicans diuen que l'acord "permet encarrilar" la negociació de cara a la investidura de Sánchez

Pedro Sánchez i Pere Aragonès, en imatge d'arxiu
Pedro Sánchez i Pere Aragonès, en imatge d'arxiu | Gerard Artigas / ACNEuropa Press
Nació
01 de novembre del 2023
Actualitzat a les 18:47h
ERC defensa que la llei d'amnistia pactada amb el PSOE inclou "totes les persones represaliades polítiques amb causes penals, civils, comptables i administratives relacionades amb el procés d'emancipació nacional". I recorden que els altres àmbits pendents són la resolució del conflicte polític de Catalunya amb l'estat espanyol i el benestar social de la gent -traspàs integral de Rodalies i corregir el dèficit fiscal-.

En un comunicat, la formació destaca que l'acord sobre l'abast de l'amnistia "permet encarrilar" la negociació de cara a la investidura de Pedro Sánchez. Els republicans valoren amb "satisfacció" la "primera entesa" amb el PSOE. I posen en relleu que ha estat gràcies a l'estratègia negociadora iniciada en els últims anys.

L'últim gran escull en la carpeta de la desjudicialització, que ERC ja va treballar la passada legislatura amb els indults i la reforma del codi penal per la malversació i per derogar la sedició, era que Tsunami Democràtic i els CDR també s'incloguin en l'amnistia. "Si és parcial no és amnistia. O entra tot, o res", reivindicaven fins dimarts a la tarda fonts dels de Junqueras.

El PSOE mostrava reticències pel fet d'haver d'incorporar el delicte de terrorisme i des d'ERC lamenten que l'assumpte no hagi estat una prioritat de Junts. En la causa del Tsunami, que la Fiscalia no veu clar considerar terrorisme i que el jutge ha allargat sis mesos més, podrien estar-hi implicats Marta Rovira o els empresaris Oriol Soler, Xavier Vendrell i Xavier Vinyals, propers a ERC i Junts respectivament. En el cas dels CDR de l'Operació Judes ja estan processats i pendents de judici

Esquerra afirma que l'acord amb els socialistes permet "encarrilar" la negociació després de la trucada entre el president de la Generalitat i coordinador nacional d'Esquerra Republicana, Pere Aragonès, i el líder del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.