ERC avisa el PSOE que el finançament singular ha de situar Catalunya fora del règim comú

La cúpula dels republicans evita posicionar-se sobre el manifest de més de 300 personalitats que demana una renovació general de la direcció del partit i apunta que són signatures "individuals"

La portaveu d'ERC Raquel Sans, en roda de premsa.
La portaveu d'ERC Raquel Sans, en roda de premsa. | Marc Puig / ERC
17 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:59h

ERC no acceptarà un finançament singular que no situï Catalunya fora del règim comú. Així ho ha remarcat aquest dilluns la portaveu del partit Raquel Sans, que ha advertit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que per molt singular que pugui ser el finançament que la Moncloa pugui oferir a Catalunya, si no es té al complet la "clau de la caixa", els republicans no tancaran cap acord per una possible investidura de Salvador Illa. "Quan parlem de finançament singular, parlem del finançament fora del règim comú, de recaptar el 100% dels impostos", ha dit en roda de premsa després de la permanent del partit. Actualment Catalunya recapta només el 9%.

Ja el cap de setmana, en el consell nacional d'ERC, la secretària general, Marta Rovira, va delimitar la negociació per la investidura d'Illa advertint que era imprescindible que el govern espanyol mogués "fitxa". La seva petició va ser corresposta parcialment per Sánchez, en una entrevista a La Vanguardia aquest diumenge, en la qual el líder de l'executiu espanyol va defensar com a "factible" un finançament singular per a Catalunya. Concretament, Sánchez defensa que és compatible millorar el sistema de finançament autonòmic des del "pla multilateral" i alhora, articular un finançament singular pels catalans. Sans ha insistit que no pot ser una excepció dins del règim comú, sinó que s'ha d'emmarcar fora.

En qualsevol cas, ERC ha recordat que l'última paraula sobre un possible acord amb el PSC la tindrà la militància, que votarà a través d'una consulta sobre aquesta qüestió. Més enllà de les condicions per la investidura i a les portes de l'inici de la ronda de consultes entre el president del Parlament, Josep Rull, amb els partits polítics del Parlament, la portaveu republicana ha tornat a instar el PSC i Junts a exercir la "responsabilitat" que els va atorgar les urnes el 12-M i ser capaços d'articular les "majories necessàries" per poder sotmetre's al debat de la investidura. 

Sense posició sobre el manifest

La permanent nacional també ha tingut damunt la taula aquest dilluns el manifest de més de 300 persones del partit que demanen una "renovació general" de la direcció, i que signen militants de base, però també dirigents que estan en aquest òrgan, com la mateixa Sans. "No hi ha posicionament com a organització respecte al manifest. És un manifest que les persones signen a títol individual", ha explicat. 

La cúpula dels republicans s'ha reunit durant més de dues hores i mitja i segons Sans, no s'ha entrat en "el fons" de l'escrit. Ha estat Rovira qui ha proposat parlar-ne a l'inici de la sessió, però finalment no s'ha abordat. "És lògic que surtin veus diverses", ha insistit Sans, que ha apuntat que en tant que portaveu, no vol fer servir el micròfon per expressar-se sobre aquesta qüestió, ja que altres militants no poden tenir aquesta repercussió mediàtica. De moment, ni Rovira ni l'expresident Oriol Junqueras -apartat temporalment del càrrec- s'han expressat al respecte.