ERC crida a tancar pactes «amb urgència» per evitar que el PP segueixi governant Catalunya

Marta Rovira denuncia que els populars tenen "en el punt de mira", la sanitat i escola catalanes, TV3 i les delegacions a l'exterior | Insta a fer "passos sòlids i ferms" i a "explorar les fronteres de l'independentisme per seguir creixent"

Marta Rovira, en el consell nacional d'ERC.
Marta Rovira, en el consell nacional d'ERC. | ERC
13 de gener del 2018
Actualitzat a les 19:00h
ERC vol arribar a acord amb JxCat i la CUP amb rapides per posar fi a la intervenció de la Generalitat. Aquest ha estat el missatge central de la secretària general dels republicans, Marta Rovira, a l'inici del consell nacional d'aquest dissabte, quan ha cridat a "recuperar les institucions amb urgència" i a no "permetre que el PP segueixi governant Catalunya havent quedat última força" el 21-D, amb tan sols quatre diputats.

Segons la dirigent d'ERC, la formació liderada a Catalunya per Xavier García Albiol té "en el punt de mira" la sanitat i l'escola catalanes, motiu pel qual ha demanat arribar a acords per acabar amb l'aplicació del 155. Els mitjans de comunicació com TV3, en perill arran de la reclamació de l'IVA feta pel ministeri d'Hisenda, o la restitució de "les delegacions a l'exterior per internacionalitzar l'economia" són uns altres motius pels quals Rovira vol tornar a posar en funcionament el Parlament i el Govern i "posar les institucions del país en mans de tots els catalans". "No recuperar les nostres institucions com a màxima prioritat és perpetuar l’article 155 i permetre que el PP amb 4 escons continuï governant", ha insistit.

I és que, segons ha subratllat, "l'independentisme ha guanyat les eleccions del 21-D" i ho ha fet "amb una majoria de diputats i de vots i deixant en minoria el bloc del 155", pel que ha instat a fer "passos sòlids i ferms, clars i contundents que reflecteixin que aquest país ha decidit continuar construint un país amb totes les oportunitats i per tothom" des de l'"absolut realisme", així com "cercar aliances i explorar les fronteres de l'independentisme per seguir creixent i ser cada cop més forts".

Primera pas: la mesa

Així mateix, Rovira ha fixat com a prioritat "constituir el Parlament i la mesa perquè és un pas indispensable per no malbaratar la victòria a les urnes", tot i que no ha revelat quina fórmula haurien de prendre aquests acords, ni quins noms els haurien de liderar. Una de les opcions que hi ha sobre la taula és que Ernest Maragall presideixi la cambra catalana, malgrat que la direcció del partit afirma que no hi ha res tancat.

Aquesta crida arriba a pocs dies de la constitució del Parlament i quan encara no se sap qui constituirà la mesa i com s'investirà el president, ja que Carles Puigdemont ho vol fer a distància, però els lletrats i ERC ho veuen complicat. Per això, algunes veus dels republicans ja apunten que, si no es trobés la via per aconseguir-ho, allò imprescindible és conformar un executiu i no tant qui el lidera. Així mateix, aquesta formació vol implicar els "comuns" en els propers passos a fer en el procés sobiranista.
 

Marta Rovira, a primera fila del consell nacional, al costat del seient buit d'Oriol Junqueras, i davant d'Alfred Bosch,Gabriel Rufián i Roger Torrent. Foto: ERC


La campanya més difícil

En tot cas, Rovira ha començat la seva intervenció destacant que aquesta ha estat "la campanya més difícil de la història d'ERC" i ha tornat a demanar la llibertat dels presos polítics, com la del líder de la formació i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. Així mateix, ha agraït la feina a l'encara presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver representat la institució "amb dignitat", i al conseller de Justícia, Carles Mundó, "que és l’exemple d’aquesta Esquerra que quan governa, excel·leix".

Així mateix, ha destacat el resultat electoral dels republicans, malgrat les dificultats, els quals ja són un partit "implantat a tot el territori, transversal, obert", amb "voluntat de servir el país" i de "treballar el dia a dia per millorar la vida de tots i cadascun dels ciutadans d'aquest país". "Som catalanisme popular. Som la gent del dret a decidir, som la gent de l’1 d’octubre. Som la gent que vol ciutadans sobirans amb capacitat de decisió i des de la base", ha destacat.