ERC demana prohibir l'entrevista de Sánchez a Televisió Espanyola

Els republicans consideren que la compareixença del president espanyol i l'enquesta del CIS són "electoralistes" per la coincidència amb la campanya catalana

 Reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat
Reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat | Miquel Homs
Redacció
29 d'abril del 2024
Actualitzat a les 16:36h

ERC ha portat a la Junta Electoral Central (JEC) la compareixença que ha ofert aquest dilluns el president espanyol, Pedro Sánchez, l'entrevista que li farà TVE aquest vespre, així com l'enquesta flaix del CIS. Els republicans consideren que tots tres elements representen un "ús electoralista del càrrec" de Sánchez, que ha anunciat que mantindrà el càrrec de president.

De fet, els republicans ha demanat que la JEC prohibeixi l'entrevista d'aquest dilluns al vespre perquè s'emetrà durant la campanya electoral de les eleccions catalanes del 12-M, i que incoï el corresponent expedient sancionador, si s'escau. ERC també reclama que, si finalment es fa l'entrevista, es compensi la resta de partits de la campanya de les catalanes.

Sánchez ha anunciat aquest dilluns que ha adoptat la decisió de continuar en el càrrec malgrat la "campanya de descrèdit" -ha assegurat- de què ha estat "víctima", juntament amb la seva dona des de fa deu anys. El president espanyol ha afirmat que si renunciés al càrrec donaria la raó als qui aposten per "degradar" la vida política, i ha assegurat que continuarà en el càrrec "amb més força".

També ha demanat a la societat una "reflexió col·lectiva" per "obrir pas al joc net". "He decidit seguir, seguir amb més força si es pot al capdavant de la presidència d'Espanya. No és un punt i seguit sinó un punt i a part, assumeixo el compromís de treballar per la regeneració", ha sentenciat.

Enquesta flaix del CIS

D'altra banda, el CIS ha fet pública una enquesta flaix sobre la carta de Sánchez després de l'obertura de la causa contra la seva dona, Begoña Gómez, on els que creuen que el president espanyol té raó en el que planteja (41,1%) s'imposen per la mínima als detractors (38,8%). En canvi, quan es pregunta pel "gest" i "actitud" de Sánchez, els que no estan d'acord amb com ha actuat el president (44,6%) superen els que expressen aquest suport (43,1%).

La meitat dels enquestats, un 48,2%, creu que l'obertura de la causa contra la parella de Sánchez "és una manera d'intentar fer mal" al president, i només un 30,5% veu justificada la decisió del jutge. El 82,6% creu que la justícia espanyola "a vegades es veu influïda per poders polítics o econòmics".

Aragonès denuncia una "cortina de fum"

El cap de llista d'ERC a les eleccions del 12-M, Pere Aragonès, ha denunciat "la comèdia i la cortina de fum" de Sánchez. En una compareixença des de la seu d'ERC, Aragonès també ha acusat Sánchez de jugar amb els sentiments de la gent, i d'haver fet un "acte electoral" durant cinc dies.

El cap de llista republicà també ha criticat que el PSC s'hagi agafat 5 dies "de vacances". "Si aquest és l'estil d'Illa, no convé a Catalunya que presideixi la Generalitat", ha subratllat després que el candidat del PSC afirmés, en una roda de premsa a l'ACN, que la decisió de Sánchez és "la millor per a Catalunya".